Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje Mali svijet: Svakom autističnom djetetu pružiti jednake šanse

lukavac udruzenje2

Lukavačko Udruženje “Mali svijet”, koje radi na ranoj intervenciji autistične djece i jedno je od ukupno tri takva u Bosni i Hercegovini, suočava se sa nedostatkom prostora, a povećanjem broja korisnika. Zbog toga su pokrenuli kampanju tokom koje će, nadaju se, skupiti 176.000 KM za adaptaciju školskih prostorija dobivenih na korištenje, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Ovo je nažalost jedina ustanova na pola miliona stanovnika koliko ima u Tuzlanskom kantonu. To je ono u šta mi roditelji polažemo najviše nade, jer, kao što rekoh, od septembra 2013. kada je Faruk počeo ovdje dolaziti do danas napretka ima, tako da se iskreno nadam da ovo nastavlja s radom u novim prostorijama kao što je i obećano˝, navodi Almir Ravkić, otac koji svog šestogodišnjeg sina Faruka na terapije dovodi iz Srebrenika.

Farukov prijatelj, dvije godine stariji Irfan Beganović također uživa u radu i pohađanju tretmana.

˝Crtam i pišem. Crtam, pišem i igram se˝, rekao je Irfan.

Osim njih dvojice, u ˝Malom svijetu˝ rade sa još 81 autističnim dijetetom od kojih najstarije ima 11 godina. Djeca dolaze iz skoro svih općina u Tuzlanskom kantonu, ali i iz Gunje u Hrvatskoj.

S mališanima radi deset stručnjaka različitih defektoloških disciplina koji imaju dodatne edukacije za rad s djecom u autističnom spektru i u redovan školski proces uspjeli su vratiti 20 djece. No, zbog prostornih ograničenja nemoguće je pružiti adekvatnu rehablitaciju potrebnu svakom djetetu.

˝U zadnje dvije godine broj djece kojima je potrebna rehabilitacija se povećao i udruženje je tu naišlo na probleme da je moralo smanjiti broj i trajanje tretmana djetetu. Na taj smo način nekako uskratili i usporili napredak djece˝, navodi Amra Fatušić, predsjednica Udruženja ˝Mali svijet˝, koje sa ovom ranjivom populacijom radi unazad sedam godina.

Da bi se problem prostora prevazišao i da bi se svakom djetetu pružile jednake šanse, Općina Lukavac je u saradnji sa Mjesnom zajednicom Bistarac Donji obezbijedila prostorije škole koja se više ne koristi. Prostorije u školi, koja je renovirana 2001. godine, neophodno je adaptirati, te opremiti posebnim sredstvima i pomagalima, a neophodno je riješiti i pitanje grijanja u objektu.

Na taj bi se način, svakom djetetu mogao pružiti odgovarajući tretman. Ukoliko se škola prilagodi potrebama rane intervencije za djecu sa razvojnim teškoćama, bilo bi moguće uvesti nove tehnike zbog kojih imućniji roditelji, čijoj je djeci potreban takav vid terapije, trenutno idu u inostranstvo.

˝Da bismo završili cjelokupnu priču oko centra za ranu intervenciju ´Mali svijet´, da bi 83 djece danas i sva buduća djeca koja budu u stanju potrebe za ovakvom intervencijom imala mjesto gdje mogu doći i gdje im se može pružiti pomoć i podrška, potrebno je skupiti 176.000 KM. Kroz saradnju sa kompanijama, kroz saradnju s lokalnim stanovništvom, sa našim ljudima u inostranstvu i mrežama za podršku djeci s poteškoćama u razvoju, mi se nadamo da ćemo uspjeti prikupiti sva potrebna sredstva˝, rekao je Mirza Đelmo, program menadžer za regiju Tuzla pri World Vision-u i koordinator kampanje ˝Budi mali svijet˝.

U kampanju za uspostavljanje Centra za ranu intervenciju ˝Mali svijet˝ već su se uključile pojedine javne ličnosti. Novac nije jedini vid podrške, a da bi se djeci u stanju potrebe pružila dugoročna briga, očekuje se podrška građana, ali i članova porodice i rodbine te djece na način na koji oni mogu pomoći da se ovo pitanje djelimično sistemski riješi.