Globus

posljedica padavina

More u Hrvatskoj potpuno promijenilo boju, otkriven i razlog: Sve je krenulo iz BiH

09/11/2021

"Svi smo primijetili da je more potpuno drugačije boje nego što je uobičajeno, i to na ogromnom području"

Posljednja dva dana more je poprimilo zelenkastu ili smećkastu boju na širokom području od Ploča do Makarske rivijere, piše Dalmacija Danas.

Kako se može vidjeti na snimku koju je portalu poslao čitatelj koji je jučer putovao trajektom na relaciji Ploče – Trpanj na Pelješcu, more je izgubilo svoju karakterističnu boju i više nalikuje boji rijeke.

“Svi smo primijetili da je more potpuno drugačije boje nego što je uobičajeno, i to na ogromnom području”, kazao je čitatelj.

Šta se dogodilo?

Od početka mjeseca u dolini Neretve, posebno u susjednoj Bosni i Hercegovini, pale su vrlo obilne padavine, ponegdje i preko 300 litara po kvadratnom metru, pišu hrvatski mediji.

Jake padavine nakon sušnog razdoblja izazvale su bujice krajem prošle sedmice u dijelovima BiH, a sve je to utjecalo na nivo rijeke Neretve, koja je promijenila boju zbog velike količine bujičnih voda koje su sadržavale blato i ostale primjese.

Sve je to na kraju Neretvom stiglo do mora, a struje su potom zamućeno more proširile na sjeverozapad, prema makarskom području, piše Dalmacija Danas. Jučer je meteorološki satelit snimio ovo područje, a na snimku se jasno raspoznaje rasprostranjenost ove pojave.

Zamućenost mora potrajat će još neko vrijeme.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.