Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okrivili kijev

Moskva ponovo napadnuta dronovima

moskva dronovi napad
Foto: Screenshot/Twitter
Udari dolaze dva dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio da rat dolazi u Rusiju

Udari dolaze dva dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio da rat dolazi u Rusiju

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin priopćio je da je ruska protuzračna odbrana oborila “nekoliko” bespilotnih letjelica iznad Moskovske oblasti, dok je jedna pogodila isti neboder koji je pogođen u nedjelju.

Rusko ministarstvo odbrane saopćiloje da su dva drona uništili sustavi protuzračne odbrane u okruzima Odintsovo i Narofominsk u blizini Moskve, dok je treći ometen i srušen u glavnom gradu, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass.

Moskva udaljena 500 km od ukrajinske granice

Ministarstvo je za napade okrivilo Kijev. Sobjanin je u objavi na Telegramu rekao da nema izvještaja o ozlijeđenima. “Oštećena je fasada 21. sprata”, naveo je. Moskovska zračna luka Vnukovo također je privremeno zatvorena, a letovi preusmjereni.

Udari dolaze dva dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio da rat dolazi u Rusiju, nakon što su tri drona oborena iznad Moskve u nedjelju, iako Ukrajina nije priznala odgovornost za napade.

“Rat se postupno vraća na teritorij Rusije – u njezine simboličke centre i vojne baze. Ovo je neizbježan, prirodan i apsolutno pošten proces”, poručio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju u nedjelju.

Noćašnji napadi označavaju najmanje peti put da su bespilotne letjelice stigle do glavnog grada Rusije od svibnja kada su se dva drona spustila iznad Kremlja. Moskva i njezino okolno područje udaljeni su više od 500 km od ukrajinske granice i tamošnjeg sukoba.

Oštećena fasada na neboderu

U nedjeljnom napadu Rusija je objavila da je njezina protuzračna odbrana oborila jednu bespilotnu letjelicu u Odintsovu u Moskovskoj oblasti, dok su druge dvije bile ometane i srušile se na poslovnu četvrt u ruskoj prijestolnici. Fotografije i video pokazuju da je dron oštetio dio fasade modernog nebodera koji se nalazi 5.5 kilometara od Kremlja.

U tom neboderu nalazi se nekoliko vladinih agencija, prema ruskoj novinskoj agenciji Ria Novosti. Napad na Moskvu dogodio se u trenutku kada je Rusija pokrenula vlastiti napad bespilotnim letjelicama na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, pri čemu je jedna osoba ozlijeđena, prenosi Index.