Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Moskva se ogradila od Lukašenkove prijetnje Evropi: Nije nas konsultovao

peskov
Peskov: To je izjava predsjednika Bjelorusije

Rusija je veliki izvozik prirodnog gasa preko Bjelorusije, i Kremlj je jasno stavio do znanja kako ne želi nikakve prekide u isporuci plina

Kremlj je saopćio u petak da bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko nije konsultovao Moskvu prije nego što je zaprijetio prekidom dotoka ruskog gasa u Evropu, te da je Rusija pouzdani izvoznik koji ispunjava svoje obaveze.

Lukašenko je u petak zaprijetio odmazdom protiv svake nove sankcije Evropske unije zbog priliva migranata na granici Bjelorusije i EU, uključujući i prekid tranzita prirodnog gasa i ostalih roba preko Bjelorusije.

Obraćajući se novinarima na telekonferenciji, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Lukašenkova prijetnja nije koordinirana s Moskvom.

Rusija je veliki izvozik prirodnog gasa preko Bjelorusije, i Kremlj je jasno stavio do znanja kako ne želi nikakve prekide u isporuci plina.

– To je izjava predsjednika Bjelorusije. Želim vas podsjetiti na izjavu predsjednika Putina da je Rusija uvijek ispunjavala svoje ugovorne obaveze. Bjelorusija je naša saveznica, ali je ona i suverena država – kazao je.

Peskov je istakao da je Rusija garant evropske energetske sigurnosti.

– Ruska pouzdanost kao snabdjevača i partnera u trenutnim i budućim ugovorima ne može se dovoditi u pitanje – izjavio je Peskov, prenosi Reuters.