Globus

hrvatski mediji

Muškarac koji je izbo dvoje djece kod Osijeka prijetio da će se odreći državljanstva BiH

17/08/2020

Napad se dogodio oko 10.00 sati, a brzom intervencijom policije napadač je uhapšen nakon četrdesetak minuta

Jedanaestogodišnji dječak, koga je danas u Dardi kod Osijeka oštrim predmetom izbo muškarac, zadobio je teške povrede, ali nije u životnoj opasnosti i zadržan je na liječenju u osječkoj bolnici.

Nakon napada na dječaka u Dardi, ovaj četrdesetdevetogodišnji muškarac je u mjestu Mece kod Osijeka oštrim predmetom izbo i jedanaestogodišnju djevojčicu, koja je zadobila lakše povrede i nakon pregleda u bolnici puštena je kući.

Lokalni mediji prenose da je muškarac, koji je državljanin Hrvatske, prvo kod trgovine u Dardi odvijačem izbo dječaka, a zatim se biciklom vratio u Mece gdje je u prolazu sa huverborda srušio djevojčicu i ubo je više puta.

Napad se dogodio oko 10.00 sati, a brzom intervencijom policije napadač je uhapšen nakon četrdesetak minuta.

Iz osječke policije nisu željeli da komentarišu motiv napada, jer je uviđaj u toku.

“U toku je kriminalistička istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovih događaja”, saopšteno je iz Policijske uprave Osječko-baranjske.

Kako javlja Index, uhapšeni 49-godišnjak je iz sela Mece. Prvo je kod trgovine NTL u Dardi odvijačem izbo dječaka, zatim se biciklom vratio u Mece gdje je u prolazu s hoverboarda srušio djevojčicu i također je ubo više puta.

Muškarac se na svom Facebooku danima prije napada žalilo na račune za struju. Sve je prozvao kriminalom u HEP-u i ekonomskim ratom. Poručio je da je prijavio HEP DORH-u, predsjedniku i policiji, ali da mu nitko ne odgovara, a najavio je kako će se iseliti te odreći hrvatskog državljanstva i državljanstva Bosne i Hercegovine.

“Danas došlo da nam namjeravaju isključiti struju. Nadam se da neću završiti … u zatvoru ako ..”, napisao je u jednoj od objava.

Objavio je i rukom pisano pismo u kojem pita što mora učiniti da ga se ispiše iz rimokatoličke religije. Poručio je da je poslao pismo i Papi, “ali kulturnije, u Wordu”, kao i da je poslao zahtjev za ispis iz državljanstva BiH te da se javio Evropskom sudu za ljudska prava.

Posljednji se put na Facebooku oglasio prije dva dana kada je objavio pismo u kojem se žali na račune za struju.

Je li doista struja bila povod za bezuman napad i što se sve događalo u glavi napadača, trebala bi otkriti kriminalistička istraga.

No čini se da je dvoje djece u napadu odabrano potpuno nasumično. Tome u prilog govore i izjave svjedoka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.