Muškarci će zarađivati više od žena još najmanje 70 godina

rukovanje1111

Muškarci će bolje zarađivati od žena još najmanje 70 godina ako se platne razlike među spolovima nastave smanjivati sadašnjim tempom, saopćila je u ponedjeljak u Ženevi Međunarodna organizacija rada.

U povodu Međunarodnog dana žena, ta je UN-ova organizacija objavila izvještaj u kojemu ističe da “žene sada u prosjeku zarađuju 23 posto manje od muškaraca”.

U svjetskim razmjerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, dok je kod žena svega 46 posto. Taj jaz smanjen je za samo 0,6 postotnih bodova u posljednjih 20 godina.

“Tokom posljednja dva desetljeća žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu,” navodi se u izvješću.

Žene više rade u domaćinstvu i više se brinu o djeci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju ​​manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ti čimbenici, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju raditi “na crno” i lošije plaćene poslove, dovodi do velikih spolnih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Oko 200 miliona žena starije dobi diljem svijeta živi bez redovne penzije, u odnosu na 115 miliona muškaraca, izvijestila je Međunarodna organizacija rada.