Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Zeland

Muškarcu koji je objavio snimak napada na džamije određena zatvorska kazna

Novi_Zeland_dzamija4

Sudija je kazao kako je Arps dijeljenjem snimka veličao masovni masakr i poticao na njega te da nije pokazao empatiju prema muslimanima

Muškarac koji je objavio snimak terorističkog napada na džamije na Novom Zelandu, a u kojem je poginula 51 osoba, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Advokat Anselm Williams kazao je kako je 44-godišnji Philip Neville Arps priznao krivicu za dijeljenje videozapisa zbog čega ga je okružni sud u Christchurchu osudio na 21 mjesec zatvora, javlja CNN.

Kako javlja Radio New Zealand (RNZ) Arps je kopirao snimke koje je 15. marta uživo emitovao terorista Brenton Tarrant i odmah nakon terorističkih napada poslao ih skoro 30 osoba.

Dodaje se kako ga je sudija Stephen O’Driscoll pitao za stav o videozapisu, a on je koristio termin “veličanstven“.

Sudija je kazao kako je Arps dijeljenjem snimka veličao masovni masakr i poticao na njega te da nije pokazao empatiju prema muslimanima.

U napadu kojeg je terorsita Brenton Tarrant 15. marta 2019. izveo na džamije Al-Noor i Linwood u Christchurchu, poginula je 51 osoba, a 49 je ranjeno.

Ranije je saopćeno kako će se Tarrantu pored za ubistvo, oružani napad i ranjavanje, suditi i za učešće u terorističkom činu.

Ukoliko bude kriv za terorizam, bit će osuđen na doživotnu kaznu zatvora.