Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj korupcije

Oglasila se FIFA nakon privođenja Platinija

platini

Platiniju je 2015. godine izrečena zabrana obavljanja bilo kakve funkcije u fudbalu od strane Etičkog komiteta Svjetske fudbalske federacija (FIFA)

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je, nakon današnjeg privođenja Michela Platinija u Francuskoj u sklopu istrage o dodjeljivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru, da će biti potpuno posvećena saradnji sa istražnim organima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz FIFA-e su kazali kako su svjesni izvještaja o privođenju Platinija, ali da nemaju nikakvih detalja o francuskoj istrazi. Platini, koji je bio predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) od 2007. do 2015. godine, također je bio potpredsjednik FIFA-e i imao je pravo glasa prilikom određivanja domaćina Svjetskog prvenstva.

“Ponavljamo našu posvećenost saradnji sa vlastima u bilo kojoj zemlji u svijetu u kojoj se vode istrage u vezi sa fudbalom“, saopšteno je iz FIFA-e ubrzo nakon jutrošnjeg privođenja Platinija.

Platini priveden u sklopu istrage o korupciji tokom procesa kandidature i dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine. Francuski mediji su objavili da je nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Francuske sproveden u Ured antikorupcijske pravosudne policije u Nanterreru, gradiću na periferiji Pariza.

Nešto kasnije objavljena je informacija kako Platini nije uhapšen, nego priveden zbog ispitivanja.

Platiniju je 2015. godine izrečena zabrana obavljanja bilo kakve funkcije u fudbalu od strane Etičkog komiteta Svjetske fudbalske federacija (FIFA). Naime, 63-godišnji Platini bio je uključen u korupcijski slučaj u FIFA-i. Prema navodima švajcarskog tužilaštva od Seppa Blattera, predsjednika FIFA-e primio je “nelegalnu isplatu“ od dva miliona dolara (oko 1,8 miliona eura).