Muzej vojne historije u Beču: Šta bi bilo da je Gavrilo promašio? (FOTO)

glavna

Sarajevski atentat iz 1914. godine, kako je svuda u svijetu nazvano ubistvo Franca Ferdinanda, prijestolonasljednika Autro-Ugarskog carstva i njegove supruge Sofije, zauvijek je promjenilo svijet.

Ovaj događaj upisao je Sarajevo u sve svjetske historijske udžbenike. O njemu se u BiH u knjigama historije i dalje govori na različite načine, dok se svako malo negdje može čuti rasprava o tome šta bi sa svima nama bilo danas, da Gavrilo Princip nije smogao hrabrosti povuči okidač ili da jednostavno nije bio dovoljno precizan?

Svakako da ovo, ali i brojna druga pitanja prolaze kroz glavu prilikom obilaska zaista jedinstvene muzejske postavke posvećene ovom događaju, smještene u Muzeju vojne istorije u Beču.

Naši novinari koji su nedavno boravili u glavnom austrijskom gradu, zabilježili su nekoliko detalja ovog muzeja, koji svakako treba posjetiti svako ko boravi u Beču.

Sam muzej dosta je daleko do glavnih turističkih atrakcija i ključnih turističkih ruta Beča, te je relativno malo poznat, a radi se možda i o najboljem bečkom muzeju, koji nudi mnogo interesantnih informacija i eksponata, naročito za ljude iz BiH ali i šire regije.

Sarajevski atentat ima svoj posebni dio unutar muzejske postavke i nudi veliki broj izuzetno zanimljivih eksponata i autentičnih predmeta povezanih sa ovim događajem.

U muzeju je i automobil u kojem su se nalazili Ferdinand i Sofija u momentu ubistva, a na kojem su vidljivi tragovi oštećenja nastali od eksplozije bombe bačene samo sat vremena prije nego je Princip izvršio atentat. Tu je i pištolj iz kojeg je Princip pucao, kao i pištolji i bombe korišteni od drugih saučesnika u atentatu tog dana.

Posjetioci mogu vidjeti i uniformu koju je tog dana nosio Ferdinand, na kojoj su i danas vidljivi tragovi krvi, te divan na kojem je izdahnuo, a koji je u muzej donesen iz sarajevskog Konaka.

Osim ovoga muzej nudi i niz drugih zanimljivosti, a više detalja pogledajte u foto galeriji. Za sve koji žele posjetiti muzej još i informacija da se on nalazi u kompleksu koji se zove Arsenal. Smješten je nekih 400 metara istočno od glavne željezničke stanice do koje vodi linija metroa, a za one koje više vole šetnju, kompleks Arsenala nalazi se nekih kilometar sjeverno od dvorca Belvedere, koji većina turista posjeti tokom svog boravka u Beču.