Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Najviši stepen pripravnosti: Ruski ratni brodovi raspoređeni pored Krima

01/12/2016

Ratni brodovi ruske crnomorske flote zauzeli su položaje na zapadnoj krimskoj obali u sklopu podrške zračnim odbrambenim snagama kao odgovor na početak ukrajinskog eksperimentalnog ispaljivanja projektila u blizini, objavila je novinska agencija RIA u četvrtak.

Kijev je počeo dvodnevno eksperimentalno ispaljivanje u četvrtak razljutivši Moskvu, koja je stavila zračne odbrambene snage na najviši stepen pripravnosti kazavši da se nada da ratne igre neće poremetiti međunarodne letove, prenosi Hina.

“Ratni brodovi crnomorske flote … zauzeli su pozicije pored krimske zapadne obale tokom trajanja planiranog ukrajinskog testnog ispaljivanja projektila 1. i 2. decembra”, rekao je vojni izvor u Krimu za agenciju RIA.

“Protuzračna odbrana na brodovima stavljena je na najviši stupanj pripravnosti. Njihova je oprema projektirana u prvom redu da potopi teške protubrodske projektile i krstareće projektile. Zajedno s kopnenim jedinicama protuzračne odbrane smještenim na poluotoku brodovi su stvorili praktički neprobojan štit protiv neprijateljskih raketa”, rečeno je.

Volodimir Križanovski, ukrajinski vojni dužnosnik, ranije je u četvrtak rekao na 112 tv kanalu da su vježbe počele te da se glatko odvijaju.

“Eksperimenti se izvode u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Križanovski. Kazao je da se odvijaju najmanje 30 kilometara od krimskog zračnog prostora. “Stoga bi bilo pogrešno prigovarati Ukrajini”, rekao je.

Rusija je pripojila ukrajinski poluotok Krim 2014. godine.

Komentari