Globus

Hrvatske autoceste

Na autoceste u Hrvatskoj stiže više od 1000 novih specijalnih kamera

18/03/2021
FOTO: Ilustracija

Sistem automatske detekcije incidenata upozoravat će i na zagušenje saobraćaja, spora vozila, gubitak vidljivosti na autocesti

Vožnja u krivom smjeru, pješak ili zaustavljeno vozilo na autocesti neke su od opasnosti u saobraćaju na koje će najmoderniji sistem automatske detekcije incidenata (AID) koji nabavljaju Hrvatske autoceste za samo nekoliko sekundi alarmirati HAC-ove djelatnike u centrima za nadzor i sigurnost prometa.

HAC će u sklopu projekta Rekonstrukcija i novelacija sistema videonadzora i sistema videodetekcije na autocestama pod njegovom nadležnošću postaviti 1129 kamera, piše Večernji list.

Naknadno će se postaviti dodatne kamere za tu svrhu i na dionicama autoceste Rijeka – Zagreb i Rijeka – Rupa s obzirom na to da je tvrtka ARZ pripojena HAC-u. Ukupna vrijednost te nabave procijenjena je na 55 miliona kuna. AID detektira incident i generira alarm nekoliko sekundi nakon incidenta što omogućava upozoravanje operatera kako bi se spriječio sekundarni incident. AID pri incidentu pokreće zvučni alarm, automatski prikazuje mjesto incidenta operateru i sve snima, a kamere pokrivaju minimalno tri prometne trake i jednu zaustavnu traku.

Osim već navedenih incidenata, AID upozorava na zagušenje saobraćaja, sporo vozilo te gubitak vidljivosti. U tunelu se oglasi alarm kada se detektira gubitak vidljivosti kamera pojavom dima zbog požara. Sistem može prikupljati i podatke o klasifikaciji vozila, prosječnoj brzini, vremenu putovanja, razmaku vozila… Nove kamere imat će motorizirani varifokalni objektiv, IC reflektor, imat će mogućnost minimalno 25 sličica u sekundi… HAC ima Centralni centar za nadzor i vođenje saobraćaja na autocestama koji povezuje sve regionalne centre za nadzor i upravljanje prometom na autocestama (RCNUPAC).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.