Globus

makedonija

Na djevojčicu (13) se srušio gol na igralištu, preminula pred očima braće

17/08/2019
FOTO: Ilustracija

Malena ima još šestero braće i sestara, a porodica joj je dio katoličke misije u Kumanovu

Djevojčica (13), rodom iz Zagreba, poginula je igrajući se u makedonskom Kumanovu na lokalnom nogometnom igralištu pred očima svoje braće.

– Bila je veselo i zaigrano dijete. Vješala se po golu iza sportske dvorane Sokolana, koji nije bio učvršćen, i u jednom trenutku je pala jer je gol bio nestabilan. Pao je na nju i stativa ju je, dijelom koji ima željezne nabore za stavljanje mreže, udarila u sljepoočnicu. Hitna pomoć je došla zaista vrlo brzo, u nekih četiri minute. Prevezli su je u bolnicu, no tad je izdahnula – kaže za 24sata don Davor Topić, skopski svećenik, koji je cijelo vrijeme uz porodicu preminule djevojčice.

Malena ima još šestero braće i sestara, a porodica joj je dio katoličke misije u Kumanovu.

– U tim trenucima na igralištu s njom su bila druga djeca i njena dva brata, blizanci. I tata je bio u neposrednoj blizini. Braća su zvala Hitnu pomoć, no nažalost nije joj bilo spasa. Radi se o porodici u poslanju, odnosno “missio ad gentes”. Oni su poput misionara koji žive sa svećenikom u manjim mjestima i žive vjeru – kaže don Davor.

Missio ad gentes nazivaju porodice koje su ostavile svoja trajna prebivališta i radna mjesta te otišle u poslanje podizati Kristovu Crkvu. Upravo je u takvoj misiji i ova porodica iz Zagreba koja je, prema našim saznanjima, u Kumanovu više godina.

U ovim teškim trenucima, ističe don Davor, pomaže im upravo vjerovanje u Boga.

– Malena je poput anđela pošla u nebo i pokazuje nam put ka tom plavetnilu. Snagu u ovim trenucima svi crpimo iz vjere – dodaje don Davor.

Djevojčica će biti pokopana na zagrebačkome Mirogoju, gdje vječno počivaju ostali članovi njihove porodice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.