Na Filipinima ubijen Abu Rami, zloglasni vođa Abu Sayyafa

Abu-Rami

Filipinske snage sigurnosti ubile su vođu terorističke grupe Abu Sayyaf koji je osumnjičen za odrubljivanje glave otetom njemačkom turisti u februaru, saopćili su zvaničnici u srijedu.

Muammar Askali, poznatiji pod nadimkom Abu Rami, među šest je militanata Abu Sayyafa ubijenih u puškaranju u centralnom turističkom otoku Boholu u utorak, saopćio je vojni zapovjednik, general Eduardo Ano.

Ramijevo tijelo izvučeno je nakon sukoba u selu kod priobalnog grada Inabanga na Boholu, 600 kilometara južno od Manile, saopćio je Ano.

– Ovo je veoma značajno postignuće i predstavlja veliki udarac za Abu Sayyaf. Abu Rami bio je zloglasni čelnik Abu Sayyafa koji je djelovao kao njihov portparol – izjavio je on novinarima.

– Možemo pripisati brojne zločine Abu Ramiju. On je, zapravo, smatran jednim od budućih vođa Abu Sayyafa – kazao je filipinski general.

Sudeći po vojnim obavještajnim izvještajima, Rami je naredio odrubljivanje glava dvoje kanadskih državljana u 2016. i 70-godišnjem njemačkom turisti nakon što nije isplaćena otkupnina.

On je također navodno planirao otmicu njemačkog para kod malezijske države Sabah u aprilu 2014. Taoci su oslobođeni šest mjeseci kasnije nakon što je plaćena otkupnina od oko pet miliona dolara.

Ano je kazao da su Rami i njegova grupa navodno otputovali na Bohol kako bi otimali strane i lokalne turiste ali su njihovi planovi osujećeni kada su mještani vlastima prijavili prisustvo naoružanih ljudi.

Američke i australske vlasti ranije su upozorile na “neprovjerenu ali ipak pouzdanu informaciju da bi terorističke grupe mogle izvesti otmice” na Boholu i u obližnjoj pokrajini Cebu.

Osim što izvodi otmice radi otkupnina, grupa Abu Sayyagf se optužuje za neke od najtežih terorističkih napada na Filipinima.

Predsjednik Rodrigo Duterte naredio je vojsci da slomi militantnu grupu i upozorio je da bi ona mogla biti izvor regrutovanja za ekstremističku miliciju Islamska država, prenosi dpa.