Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

đevđelija

Na granici sa Grčkom postavljen natpis Republika Sjeverna Makedonija

makedonija grcka granica

Prespanski sporazum u junu prošle godine u grčkom dijelu Prespe potpisali su predstavnici vlada Makedonije i Grčke

Na graničnom prelazu “Bogorodica” u Đevđeliji danas je postavljen novi natpis na kojem piše Republika Sjeverna Makedonija, javlja Anadolu Agency (AA).

Natpis je postavljen na makedonskom i engleskom jeziku, a ovaj potez predstavlja nastavak aktivnosti makedonskih vlasti na realizaciji Prespanskog sporazuma postignutog u junu prošle godine sa Grčkom, kojim je riješen višedecenijski spor o imenu Makedonije.

Makedonska Vlada jučer je u “Službenom glasniku” objavila ustavne amandmane i ustavni zakon prema kojima je i zvanično u upotrebu ušao novi naziv države – Republika Sjeverna Makedonija.

Iz Carinske uprave ove zemlje saopćeno je kako će biti zamijenjene table i na ostalim graničnim prelazima.
Makedonska Vlada je jučer izvijestila kako su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu amandmana na Ustav i ustavnog zakona koje je makedonska Skupština (Sobranje) usvojila 11. januara ove godine, kao i da pomenuti amandmani, a koji se odnose na promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija, stupaju na snagu od 12. februara, kad su i objavljeni u “Službenom glasniku”.

Makedonska Vlada objavila je ovo nakon što je od Grčke dobila i službenu obavijest o tome da je parlament te zemlje ratifikovao Prespanski sporazum i Protokol o članstvu u NATO-u.

Prespanski sporazum u junu prošle godine u grčkom dijelu Prespe potpisali su predstavnici vlada Makedonije i Grčke, prema kojem je Republika Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija. Ovim sporazumom počelo je rješavanje dugogodišnjeg otvorenog pitanja između te dvije susjedne zemlje o imenu Makedonije.

Skupština Makedonije je 11. januara ove godine usvojila ustavne izmjene koje proizlaze iz Prespanskog sporazuma, a onda je 25. januara Sporazum ratificiran u grčkom parlamentu.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije je 9. februara saopštilo da će Vlada Republike Makedonije, nakon ispunjavanja svih zakonskih uslova za stupanje na snagu Prespanskog sporazuma, u “Službenom glasniku” objaviti datum stupanja na snagu ustavnih amandmana i Ustavnog zakona.