Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pussy Riot

“Na hrvatskoj granici uhapšena je naša prijateljica, ubit će je ako je izruče”

Aya Niyazova (1)

“Smrt diktaturama. Ako nam možete nekako pomoći, pisati o ovom slučaju ili kontaktirati aktiviste za ljudska prava (naravno, to radimo sami), pišite mi”, napisala je na kraju Borisova

Sinoć je u Zagrebu održan koncert ruskog punk kolektiva Pussy Riot.

No on je ostao u sjeni hapšenja žene koja je doputovala s bendom. O svemu je izvijestila članica Pussy Riota Olga Borisova na svom Facebooku.

Kako je napisala, uhapšena je Aja Nijazova, ruska aktivistica porijeklom iz Turkmenistana, koji je nazvala jednom od najvećih diktatura na svijetu.

“Tamo ubijaju opozicionare, ali vi za to ne čujete, nema interneta, sada ne možete napustiti Turkmenistan. Ali tada, 2000-ih, nakon još jednog vala čistki u zemlji, mnogi su opozicionari bili zatvoreni i ubijeni, a među njima je bio i Ajin otac. Tada je Aja već živjela u Moskvi i upozorena je da hitno mora pobjeći iz Rusije. Pobjegla je. Tako su Aja i njen sinčić nakon nekoliko godina i zemalja završili u Švicarskoj. Par relativno mirnih godina, ako se život u stalnom strahu može nazvati mirnim”, opisala je Borisova, prenosi Index.hr.

Kaže kako se ispostavilo da je Turkmenistan zahtjev Interpolu po kojem je Nijazova uhapšena podnio još 2002. godine, a Ajin progon započeo je bivši turkmenistanski predsjednik Saparmurat Nijazov, za kojeg Borisova dodaje da ironično nosi isto prezime kao Aja.

“U Turkmenistanu je tada pokrenut slučaj o ‘krađi stoljeća’, o navodnoj krađi iz centralne banke Turkmenistana. U kojoj, naravno, nikada nisu radili ni Aja ni njen otac. U ovom slučaju uhićeno je mnogo ljudi bez ikakvih dokaza”, kaže.

Dodala je kako iz Švicarske Nijazova nije mogla biti izručena Turkmenistanu jer je riječ o diktaturi, pa je postignut dogovor turkmenistanskog predsjednika s Putinom i Lavrovom da se Aja Nijazova izruči Rusiji. Dobila je šest godina zatvora, kaže. Nakon što je Nijazova izašla iz zatvora, počele su se družiti, a ona je počela ići na sve prosvjedne akcije, navodi.

Prije dolaska u Zagreb prvo je uhapšena u Sloveniji, priča Borisova.

“Policija je agresivno izvlači iz hotelske sobe, pozivajući se na Interpol iz 2002. Provodi sedam sati u policiji, govori se o mogućem izručenju Turkmenistanu, gdje će je naravno ubiti. Potom na sud, ali sud je shvatio. Sudac je guglao ‘krađu stoljeća’ i ispričao se zbog monstruoznog nesporazuma, donio je rješenje kojim se objašnjava greška sistema”, prepričava Borisova.

Potom je uslijedio novi neugodan šok na hrvatskoj granici.

“Tri dana kasnije, kasno u noć, ulazimo na hrvatsku granicu. ‘Nijazova? Molimo, izađite iz auta.’ Aja je opet prilično grubo privedena, poslijepodne odvedena na sud. Ali na ovom suđenju, na kojem joj nije osiguran prevoditelj ni advokat, ostaje u zatvoru. Aja zove i plače, traži da joj donesemo toplu odjeću, a oni to odbijaju prihvatiti, jučer je bio Dan državnosti. Trenutno smo u kontaktu s advokatom, čekamo žalbu, uključujemo medije, aktiviste za ljudska prava i jako smo zabrinuti za Aju”, kaže.

Borisova dodaje da je predsjednik Nijazov, za kojeg kaže da je počeo progon Aje, odavno u grobu, no da “turkmenistanska represija proganja Aju čak i nakon šest godina zatvora, uzalud”.

“Smrt diktaturama. Ako nam možete nekako pomoći, pisati o ovom slučaju ili kontaktirati aktiviste za ljudska prava (naravno, to radimo sami), pišite mi”, napisala je na kraju Borisova.