Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na izbjeglički centar u Njemačkoj bačena bomba

30B0C29E00000578-3422445-image-a-5_1454061940776

Njemačka policija je u petak saopćila da su nepoznate osobe bacile granatu na dom za azilante, ali naprava nije eksplodirala.

Ručna bomba je bačena preko ograde centra koji se nalazi u Villingen-Schwenningenu, gradu u Schwarcwaldu (na jugozapadu zemlje), prema saopćenju policije. Dvadesetak stanara ovog centra regionalne države Bade-Wurtemberga je evakuirano nakon otkrića ove eksplozivne naprave u toku noći, oko 01.15 sati.

Njemačka sudska policija (BKA) je naglasila da je ovo prvi put da je eksplozivna naprava upotrijebljena u napadu na azilantski centar.

“Upotreba ratnog oružja na izbjeglički centar je nešto novo”, rekla je glasnogovornica BKA njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Policija je precizirala da trenutno nema tragova o počiniocima i da traži svjedoke. Ona je dodala da u ovoj faza ne zna da li je granata imala detonator.

Ministar pravosuđa Heiko Maas je ocijenio ovaj napad “užasnim” u regiji koja je prihvatila veliki broj podnosilaca zahtjeva za azil u zemlji, iza Rhenanie-du-Nord-Westphlie (na zapadu) i Bavarske (na jugu).

“Ne moramo čekati prve mrtve”, dodao je on na svojoj Twitter stranici, “moramo se boriti na još odlučniji način protiv nasilja i mržnje”. Šef ove regionalne države Winfried Kretschmann, prenio je DPA, je ocijenio “vrlo neprihvatljivim da se napadnu azilanti ručnim granatama, gotovo vojnim oružjem”.

Stručnjaci su izveli kontroliranu eksploziju naprave i stanari su mogli da se vrate u centar poslije nekoliko sati. Njemačka, u koju je stiglo 1,1 milion izbjeglica prošle godine, suočava se sa zabrinjavajućim porastom napada na centre za prihvat imigranata. Prema brojkama koje je u četvrtak otkrila kriminalistička policija, broj djela nasilja na izbjegličke centre je povećan šest puta više nego u 2015. godini, na 173, prema 28 godinu dana ranije. Broj podmetnutih požara znatno je povećan, sa šest u 2014. na 92 godinu dana kasnije.

S obzirom na priliv izbjeglica, zemlja je u previranju, posebno nakon seksualnih napada na žene u Kelnu za Novu godinu, pripisanih sjevernoafričkim imigrantima. Politička debata je žestoka i protest protiv kancelarke Angele Merkel dobija na snazi.