Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukinuto „Upozorenje“, na snazi ostaje „Pripravnost“ u KS

Aerozagađenje u Sarajevu

Zbog pada zagađujućih materija u zraku ukinuta je Druga epizoda „Upozorenje“, dok dalje na snazi ostaje Prva epizoda „Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo.

U saopćenju za javnost navodi se da je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba, donio odluku o ukidanju Druge epizode „Upozorenje“, dok i dalje na snazi ostaje Prva epizoda ”Pripravnost” s određenim mjerama u Kantonu Sarajevu.

Iz operativnog štaba podsjećaju da na snazi ostaju mjere iz Prve epizode “Pripravnost” Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Te mjere odnose se na upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja, apel vozačima za smanjenje korištenja privatnih automobila, upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivaju da se u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općina i Kantona.

– U mjere iz Prve epizode “Pripravnost” spada i intenziviranje aktivnosti KJKP «Rad» i «Park» Sarajevo, kao i drugih operatora na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina radi smanjenja emisije prašine PM10, poziv stanovništvu da ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, poziv pravnim osobama, vlasnicima ili korisnicima kotlovnica ili ložišta da poduzmu potrebne, tehnički izvodive mjere da bi se smanjile emisije u zraku, uključujući i čišćenje dimovodnih instalacija, a po potrebi odgoditi izvođenje svih operacija koje bi mogle pogoršati kvalitetu zraka, te upozorenje da sva postrojenja za sagorijevanje više od 1 MW koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje smanje produkciju toplotne energije za minimalno dva stepena Celzija – saopćila je Press služba KS.

Od popodnevnih sati 28. januara uočeni su trendovi pada koncentracije zagađujućih materija čvrstih čestica PM10 u zraku, koji su nastupili uslijed iznenadne promjene vremenskih prilika.