Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"dolazi ljeto"

Na Jadranu primjećena opasna meduza, lako ju je uočiti

jadran

Vjerovatno stiže i prvi ovogodišnji toplinski val, kažu hrvatski meteorolozi

Ukoliko planirate na Jadran na ljetovanje, naredni dani su idealni za to. Prema najavama hrvatskih meteorologa, u susjedstvu stiži vruća sedmica, a temperature će u cijeloj Hrvatskoj ići preko 30 stepeni Celzijevih.

Prema prognozama, temperatura bi trebala rasti iz dana u dan, a vrhunac bi trebao biti za nardni vikend. Vjerovatno stiže i prvi ovogodišnji toplinski val.

U prognozi za ostatak sedmice, u najavio hrvatskih meteorloga, kada je Dalmacija u pitanju, stoji:

“Već u utorak vjetar će samo rijetko na Jadranu biti umjerene jakosti i uglavnom će biti riječ o dnevnoj cirkulaciji – noću i ujutro puhat će bura, a danju sjeverozapadnjak, odnosno uz obalu i jugozapadnjak i zapadnjak. Bit će vedro, uz samo povremeno malo oblaka na nebu. I temperatura će biti u porastu pa će zavladati pravo ljetno vrijeme”.

Čuvajte se meduze “Morska mjesečina”

Tokom jučerašnjeg ronjenja u organizaciji Udruženja Eko more i RK centar iz Medulina, u uvali Velika Kolumbarica (poluotok Kamenjak) uočena je meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca), javljaju iz Udruženja Eko more Medulin, a piše portal Otvoreno more.

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim tačkicama. Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka. Obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva.

Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i valovi nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umjereno toplim morima, najviše u Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u ljepotama podmorja.

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče morska mjesečina, postupak prve pomoći je sljedeći:

– ne primjenjivati slatku vodu, ocat, amonijak, alkohol, ne stezati zavojem.

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.

– Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja

– Ako je moguće, na ozljedu nanijeti pastu načinjenu od 50% sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat, NaHCO3) i 50% morske vode u trajanju 5 minuta

– Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom

– Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta

– Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom

– Ako je intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u apoteci, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon).

Isti protokol se primjenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo), piše portal Otvoreno more.