Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredna pres-konferencija

Na Kosovu potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom

kosovo pres korona (1)

Premijer Albin Kurti je pozvao građane da ne paniče i da se u slučaju sumnji jave nadležnim zdravstvenim institucijama

Na Kosovu su potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom, rečeno je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravlja Arben Vitia je izjavio da je danas urađena analiza za dva slučaja dala pozitivan rezultat na koronavirus.

“Nakon urađenih analiza u mikrobiološkoj laboratoriji Nacionalnog instituta javnog zdravlja za 15 slučaja sumnjivih na COVID-19, dva slučaja su se pokazala pozitivna. Pacijenti koji su pozitivni na koronavirus smješteni su u Infektivnoj klinici Kliničko univerzitetsko bolničkog centra Kosova i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Jedan od potvrđenih sa COVID -19 je državljanka Italije stara 20 godina, dok je drugi pacijent s Kosova star 77 godina”, kazao je Vitija.

On je istakao da su odmah preduzete potrebne mjere da se otkriju kontakti ovih pozitivnih pacijenata sa drugim osobama i mjere izolacije i samokarantini.

Premijer Albin Kurti je pozvao građane da ne paniče i da se u slučaju sumnji jave nadležnim zdravstvenim institucijama.

Kurti je rekao da svi koji imaju problem sa disanjem, kašljem ili su putovali u zemlje i zone u kojima ima koronavirusa ili su bili u kontaktu s oboljelom osobom, treba da se jave na telefon 038 200 80 800 te da nemaju potrebe da idu u zdravstvene institucije.

Najavio je da će o preporuci Nacionalnog instituta javnog zdravlja da se zatvore granični prelazi Kosova prema susjednim zemljama Vlada Kosova diskutovati na sjednici zakazanoj za večeras u 19 sati.

Kao mjeru preventive na Kosovu je danas stupila na snagu i odluka o privremenoj obustavi svih dolazaka avio-kompanija iz Njemačke, Francuske, Švicarske i Italije.

U međuvremenu, Vlada Albanije odlučila je da zatvori granicu s Kosovom u sklopu mjera zaštita od koronavirusa. Granični prelazi zatvoreni su jutros u 6 sati i biće zatvoreni do 15. marta u ponoć, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje granicom Kosova.

Dozvoljeno je kretanje jedino vozilima Hitne pomoći i onima koja prevoze robu, kao i službenim vozilima.