Na Mount Everestu pronađena tijela četiri planinara

mont everest

U najvišem kampu na Mount Everestu pronađena su tijela četiri još uvijek neidentificirane osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvaničnici Nepala potvrdili su da je tim spasilaca Sherpa u jednom šatoru u spomenutom kampu pronašao četiri tijela.

Durga Dutta Dhakal iz sektora za turizam potvrdio je da je 30 planinara prošlom tim dijelom ali da niko od njih nije prijavio da su vidjeli tijela. Krenuli su i novi planinari koji su završili njihovo putovanje na South Colu.

Iz Planinarskog saveza Nepala su saopćili da bi vođe ekipa morale znati i prijaviti ukoliko nedostaje neko iz njihovog tima.

Tamo je, prema riječima Dhakala, samo nekoliko stotina planinara i njihove vođe i pomagači bi morali znati ukoliko je neko nestao.

Kamp u kojem su pronađena tijela se nalazi na 8.000 metara i to je posljednje mjesto za odmaranje prije dolaska na finalnu destinaciju – 8.850 metara.

Vremenski uslovi su ove godine lošiji u odnosu na prethodne godine. Još četiri planinara su umrla tokom vikenda na Everestu, a dvojica u ranijem periodu.

Sezona penjanja počinje u martu i traje do kraja maja, kada su vremenske prilike na nepredvidivom Everestu najpovoljnije.