Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi vinodolski

Na plaži Klenovica otkrivena velika koncentracija bakterije Escherichie coli, kupači se žale na stomačne tegobe

klenovica-mrlje-more (1)

“Razboljela se cijela plaža, a probavne smetnje, proljev i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava u većine djece”

Koncentracija bakterije Escherichia coli na jednoj od tri lokacije na plaži Klenovica, kod skakaonice Tunera (Novi Vinodolski, Hrvatska), viša je od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocjenu, objavio je u srijedu nadležni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Dodatno ispitivanje kakvoće mora provedeno je u utorak nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica na području Novog Vinodolskog, piše Index.hr.

Ispitivanja su obavljena na početku plaže, kod objekta Maritimo, zatim na sredini plaže te na kraju plaže, pored skakaonice Tunera.

Koordinatorica laboratorija za mikrobiologiju voda u Županijskom zavodu Darija Vukić Lušić izjavila je za Hinu da su u uzorku mora s kraja plaže, pored skakaonice Tunera, utvrđene visoke koncentracije bakterije Escherichia coli, dok su rezultati analize uzoraka s druge dvije lokacije, na početku i na sredini plaže Klenovica, za sada dobri.

Navela je kako je riječ o prvim nalazima te da će ostali parametri i nalazi biti gotovi u četvrtak.

Pratit će se stanje idućih dana

Prema podacima sa stanica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na kojima se prati kakvoća mora za kupanje, more je na plaži Klenovica tokom prethodnih sedam uzorkovanja, od maja do 11. avgusta, bilo ocijenjeno izvrsnom ocjenom.

“Inspekcija će istražiti uzrok onečišćenja, a mi ćemo im nastojati pomoći u tome”, rekao je gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.

Ispitivanja uzoraka, dodao je, nastavit će se sljedećih dana, a nakon toga trebalo bi biti jasnije je li riječ o trenutnom ili trajnijem onečišćenju.

O onečišćenju plaće u Klenovici u utorak je pisao Novi List u tekstu s naslovom “Mrlje u moru turiste tjeraju iz Klenovice”, a u njemu je nekoliko građana ustvrdilo da je more uz plažu bilo onečišćeno, te da su kod kupača učestale probavne i druge zdravstvene tegobe.

“Prvi ovogodišnji i alarmantni problem je stanje mora koje je stravično! U prilogu vam šaljem fotografije kako biste vidjeli kakve gadosti plivaju po moru. Razboljela se cijela plaža, a probavne smetnje, proljev i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava u većine djece. Ovako nešto može izazvati puno veću štetu te da bismo to izbjegli, nakon dvanaest godina posjećivanja iste plaže, primorani smo naći drugu s čistim morem«, napisala je čitateljica Novog Lista uz fotografija sa plaže.