Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sjednici Skupštine Kosova bačen suzavac

aa_picture_20151008_6470288_web

Zviždanje, polivanje vodom i bačeni suzavac, slika su sa današnje sjednice Skupštine Kosova. Nakon polusatne pauze, date zbog blokade opozicije na početku sednice, Skupština Kosova je održala sednicu u “cirkuskoj” atmosferi, javlja Anadolu Agency.

Poslanici opozicije su zviždaljkama pravili buku, ali to nije omelo vladajuću koaliciju da nastavi sednicu razmatranjem i usvajanjem više nacrta zakona koji su bili na dnevnom redu.

Dok su se poslanici vladajućih stranaka, među kojima i poslanici “Srpske liste”, obraćali sa svojih mesta, poslanici opozicije unosili su im se u lice zviždeći u zviždaljke, a bilo je i polivanja vode u pravcu govornika, a situacija je kulminirala bacanjem suzavca nakn čega je predsedavajući poslanik Xhavit Haliti jedva proglasio sednicu završenom.

Jutros, na početku sednice, predsednik Skupštine Kadri Veseli je zbog blokade opozicije zatražio da se novinarske ekipe puste u salu kod govornice, gde je održao vanrednu konferenciju za novinare s koje je poručio da niko nikada neće moći da zviždaljkama, ni skalperima, ni drugim sredstvima blokira rad Skupštine.

“Devedeset poslanika je na ovoj sednici koji žele da nastave rad, a trideset poslanika, naše kolege iz opozicije, došle su da blokiraju rad”, kazao je Veseli dodavši da bi opozicija trebala da protestuje ispred Vlade koja je potpisala sporazume sa Srbijom u Briselu.

Poslanici opozicije su pred početak sednice otkrili dve umetničke slike u holu Skupštine, koje su bile prekrivene od 2004. godine zato što su tadašnji srpski poslanici bili protiv njih, jer su na njima motivi isključivo iz albanske istorije. Poslanici pokreta “Samoopredeljenje”, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo su potom sa zviždaljkama ušli u skupštinsku salu i stali kod govornice kako bi bukom onemogućili održavanje sednice.

Kosovska opozicija traži da premijer Isa Mustafa povuče potpise sa Sporazuma o formiranju zajednice opština sa srpskom većinom i Sporazuma o demarkaciji granice sa Kosovom.