Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIFA nakon Blattera suspendovala i Michela Platinija

Blatter Platini

Etički komitet Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) suspendovao je na 90 dana predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) Michela Platinija nedugo nakon jučerašnje suspenzije predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

Platini je danas izjavio za medije kako je obaviješten da će biti suspendovan na 90 dana što naziva “pokušajem da se ošteti njegov ugled”.

Prema pisanju britanskog “Guardiana”, Platini tvrdi kako je sinoć dobio informacije iz Etičkog komiteta Svjetske fudbalske asocijacije o njegovoj suspenziji na 90 dana što još uvijek nije potvrđeno.

“Ovo je izuzetno ozbiljna stvar uprkos tome što još uvijek nije donesena odluka. Ovakvo ‘curenje’ informacija došlo je na neprihvatljiv način i to samo pokazuje da se pokušava narušiti moj ugled. Posljednjih sedmica naglasio sam svoju spremnost da ću potpuno sarađivati sa vlastima. Uvijek sam postupao u skladu sa moralnim dužnostima”, kazao je Platini.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter jučer je suspendovan na 90 dana poslije istrage Etičkog komiteta te sportske organizacije.

Blatter i Platini, također, obuhvaćeni su istragom koja se bavi korupcijskim aferama unutar svjetske krovne organizacije. Obojica su bili na policijskom saslušanju nakon što je državni tužilac Švicarske pokrenuo krivičnu istragu protiv zbog sporne uplate od dva miliona švicarskih franaka koji je Blatter uplatio Platiniju.

Obojica negiraju optužbe, a Blatter je ranije izjavio da ga “krive bez ikakvih dokaza”.

Nekadašnji FIFA-in potpredsjednik Chunk Mong-joon također je dobio šestogodišnju zabranu rada i kaznu od 100.000 švicarskih franaka.