krizi se ne nazire kraj

Na sjeveru Kosova “vojska u punoj ratnoj opremi”, reagovao i KFOR

kosovo barikade – anadolija (5)

Na sjeveru Kosova u toku je blokada cesta kod prijelaza Jarinje i Brnjak zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica s oznakom RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama

Kriza na sjeveru Kosova, potaknuta provođenjem uredbe prištinskih vlasti o recipročnoj primjeni privremenih registarskih tablica, ušla je u drugu sedmicu, a svoje ophodnje u kriznom području u ponedjeljak su pojačale i međunarodne snage (KFOR).

U blizini prijelaza Jarinje, gdje su već osam dana stacionirani pripadnici specijalne kosovske policije (ROSU), tokom jutra su raspoređene ograničene postrojbe Vojske Srbije, a oko podneva na kosovskoj strani pojavili su se i vojnici međunarodnih snaga, izvješćuju s terena beogradski i kosovski mediji.

Reporter N1 javio je da su četiri oklopna vozila VS od jutros stacionirana pored magistralnog puta Raška-Kosovska Mitrovica, nedaleko od Jarinja, u blizini Rudnice, te da je na terenu i “određeni broj pripadnika vojske u punoj ratnoj opremi”, ali da su “samo tu stacionirani i da se ništa drugo ne događa”.

Prethodnih dana tu zonu su nadlijetali avioni i helikopteri Vojske Srbije, ali letova danas nije bilo.

Iz komande KFORA-a za portal Kosovo online poručili su kako nadgledaju situaciju i da su “povećali broj i trajanje rutinskih ophodnji diljem Kosova, uključujući i sjever”.

“KFOR pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. – kako bi se osiguralo sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, poručuju iz međunarodnih snaga.

KFOR je “povećao broj i trajanje rutinskih ophodnji diljem Kosova, uključujući i sjeverno Kosovo”, objavio je portal Kosovo online.

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je ranije danas da su on i ministar policije Xelaj Svecla imali sastanak sa komandantom KFOR-a na kojem je “bilo riječi o sigurnosnoj situaciji”, a portal Kosovo online navodi kako je Kurti “istaknuo da nema informaciju da se KFOR sprema intervenirati na sjeveru Kosova i zamijeniti specijalce kosovske policije, kako su naveli pojedini mediji na albanskom”.

Na sjeveru Kosova u toku je blokada cesta kod prijelaza Jarinje i Brnjak zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica s oznakom RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Beograd se toj uredbi oštro protivi smatrajući je kršenjem Briselskog sporazuma iz 2013, dok su kosovski Srbi na sjeveru na graničnom prijelazu blokirali promet.

Službeni Beograd insistira da se sa sjevera povuku specijalne postrojbe kosovske policije ROSU, kao preduvjet nastavku dijaloga o primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. postignutog pod pokroviteljstvom EU-a, poglavito o formiranju Zajednice srpskih općina, čemu se protivi aktualna vlast u Prištini, prenosi Hina.