Nezadovoljstvo zbog postojećeg stanja

Na stotine demonstrantkinja prisustvovalo protestima “žutih prsluka” u Parizu

20190120_2_34516487_40930846_Web

Demonstrantkinje su uzvikivale slogane usmjerene protiv vlade i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te zahtijeve za poboljšanje ekonomskih uslova u zemlji

U Parizu, glavnom gradu Francuske, ogranizirani su novi antivladini protesti “žutih prsluka”, na kojima su demonstrantkinje izrazile nezadovoljstvo zbog postojećeg stanja u državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Na stotine demonstrantkinja na poziv jedne od istaknutih imena kada je riječ o “žutim prslucima”, Priscillie Ludosky, okupilo se nedaleko od Aiffelovog tornja, nakon čega je organizirana protestna šetnja prema trgu Bastille.

Demonstrantkinje su uzvikivale slogane usmjerene protiv vlade i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te zahtijeve za poboljšanje ekonomskih uslova u zemlji.

Brojne žene, među kojima je i senatorka Esther Benbassa, prisustvovale su protestima. Slični protesti organizirani su i u Sableu, gdje su demonstranti izrazili nezadovoljstvo zbog sile koju je francuska policija ranije primijenila na protestima.

Istovremeno, resorni ministar za unutrašnje poslove Francuske Laurent Nunez za televizijski kanal BFM TV saopćio je kako je zbog nereda do kojih je došlo tokom jučerašnjih protesta širom zemlje privedeno oko 300 ljudi.

Prema podacima žutih prsluka, na jučerašnjim protestima učestvovalo je oko 147.000 ljudi.

Antivladine proteste u Francuskoj već duže od dva mjeseca organizira pokret “žutih prsluka”.

Pokret je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koji po zakonu u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj. “Žuti prsluci” počeli su proteste sredinom novembra prošle godine zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo.

Od 17. novembra u protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko 2.000 povrijeđeno. Privedeno je oko 6.000 ljudi, a više od hiljadu njih osuđeno je na zatvorsku kaznu.