Globus

ruska agresija

“Na svaki ruski tenk 10 Javelina”: Biden odobrio novu pomoć u oružju Ukrajincima

06/04/2022

Dodatna vojna pomoć došla je uoči najave SAD-a, da će u koordinaciji s evropskim saveznicima, uvesti novi set sankcija Rusiji nakon prijavljenih zločina oko glavnog grada Ukrajine Kijeva

Sjedinjene Države će Ukrajini poslati dodatnih 100 miliona dolara sigurnosne pomoći za protivoklopne sistem Javelin u sklopu napora za jačanje odbrane zemlje od Rusije, objavila je Bidenova administracija u utorak.

Posljednji transfer koji je odobrio predsjednik Biden dovodi ukupan iznos vojne pomoći iz SAD-a Ukrajini na više od 2,4 milijarde dolara otkako je Biden preuzeo dužnost u januaru 2021. i više od 1,7 milijardi dolara otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je u saopćenju u kojem najavljuje 100 miliona dolara za protivoklopne sisteme da SAD i njihovi saveznici svakodnevno isporučuju sigurnosnu pomoć Ukrajini i ubrzavaju isporuke oružja i odbrambene opreme.

“Dok jačamo poziciju Ukrajine na bojnom polju i za pregovaračkim stolom, također ćemo raditi s našim saveznicima i partnerima na prikupljanju informacija kako bismo dokumentirali prijavljene zloupotrebe i učinili ih dostupnim odgovarajućim tijelima kako bi odgovorne pozvali na odgovornost”, rekao je Blinken.

Dodatna vojna pomoć došla je uoči najave SAD-a, da će u koordinaciji s evropskim saveznicima, uvesti novi set sankcija Rusiji nakon prijavljenih zločina oko glavnog grada Ukrajine Kijeva.

Nove sankcije uključivat će zabranu svih novih ulaganja u Rusiji, pojačane sankcije finansijskim institucijama i državnim preduzećima te sankcije dužnosnicima ruske vlade i članovima njihovih porodica.

Biden je početkom sedmice rekao da će tražiti dodatne sankcije nakon što su ukrajinski dužnosnici rekli da su otkrili tijela civila u Buchi, gradu izvan Kijeva, nakon što su se ruske snage povukle iz tog područja. Prijavljeni zločini potaknuli su predsjednika da ponovno nazove Putina “ratnim zločincem” i sugeriše da se suoči s “ratnim suđenjem”.

Podsjećamo, prije tri dana generalni sekretar Blinken je poručio da će Ukrajina uskoro imati 10 protivoklopnih sistema za svaki ruski tenk.

“Svaki ruski tenk uskoro će imati 10 protivoklopnih sistema u Ukrajini”, rekao je Blinken.

Estonci šalju haubice

Estonija je u Ukrajinu odlučila poslati seriju haubica D-30, granate, protivoklopno oružje, ručne bombe, automatsko oružje, municiju i pancire.

S novim paketom pomoći, Estonci su Ukrajini do sada poslali pomoć u naoružanju vrijednu oko 200 miliona dolara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.