Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na tri plaže u Hrvatskoj ne preporučuje se kupanje

plaza

Evropska agencija za okoliš objavila je novu interaktivnu kartu koja pokazuje kvalitetu vode na više o 21.000 plaža u Evropi.

Karti može pristupiti svatko ko planira odmor u Evropi i pomoću nje će lako otkriti gdje se nema smisla kupati, odnosno gdje je voda najviše zagađena. Uz pomoć jednostavne legende u samo četiri boje prikazana je kvaliteta vode (mora i jezera): žarko plavim su označena mjesta vrhunske kvalitete, svijetlo plavom jako dobre, zelenom zadovoljavajuće, a crvenom mjesta koja biste trebali zaobilaziti.

Korišteni su podaci skupljani diljem Evrope prošlog ljeta, a dobra je vijest da je čak 83 posto procjenjivanih mjesta dobilo oznaku odlične kvalitete vode. Također, u cijeloj Evropi kakvoća vode na samo dva posto kupališta nije ispunila minimalne standarde prema Direktivi o vodi za kupanje, te je ocijenjena lošom.

Sva mjesta za kupanje u Kipru, Luksemburgu i na Malti označena su oznakom odlične kvalitete. Također, u velikom postotku plaže su vrlo čiste i u Grčkoj (96 posto), Hrvatskoj (94 posto) i Njemačkoj (90 posto). U Hrvatskoj, gdje najčešće ljetuju Bosanci i Hercegovci, su crvenu oznaku dobile samo tri plaže, dvije kod Splita i jedna kod Pule.

S druge strane, najviše plaža loše kvalitete vode nalazi se u Italiji (čak 107 mjesta za kupanje, odnosno dva posto), Francuskoj (105 mjesta za kupanje ili tri posto) i Španij (67 mjesta, odnosno tri posto plaža). Zanimljivo, crnogorska obala nije obrađena ovim istraživanjem.

Pogledajte OVDJE kako stvari stoje kada je čistina plaža u Evropi u pitanju.