Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropska komisija

Na Zapadni Balkan stiže investicioni paket “težak” 2,1 milijardi eura?

budzet eu
Foto: Unsplash
Ilustracija

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je da se novim investicionim paketom šalje jasna poruka partnerima sa Zapadnog Balkana da je njihova budućnost u Evropskoj uniji

Evropska komisija pokrenula je novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu, u vrijednosti od 2,1 milijardi eura.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, riječ je o petom investicionom paketu u okviru Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se ubrzala evropska perspektiva regiona, navodi se u saopštenju.

“Jasna poruka partnerima”

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je da se novim investicionim paketom šalje jasna poruka partnerima sa Zapadnog Balkana da je njihova budućnost u Evropskoj uniji.

“Ovi projekti će bolje povezati zemlje regiona međusobno i s Evropskom unijom, pomoći u dekarbonizaciji njihovih ekonomija i pružiti podršku konkurentnosti privatnog sektora u regionu”, kazao je Varhelyi.

Pozvao je partnere sa Zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da što prije pokrenu projekte kako bi građani i preduzeća mogli imati koristi od ovih investicija.