Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik smijenjen zbog debakla elitne brigade na vježbi

vojnik33211

Vlada Slovenije smijenila je Andreja Ostermana sa mjesta načelnika generalštaba slovenačkih oružanih snaga nakon što elitna brigada te vojske nije položila test borbene gotovosti NATO-a.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da je Osterman smijenjen na prijedlog ministra odbrane Andreje Katič, a da je na njegovo mjesto postavljen dosadašnji zamjenik načelnika generalštaba Alan Geder, prenose slovenački mediji.

Na konfernciji za novinare, poslije sjednice Vlade, Cerar je priznao da je odluka donesena zbog toga što se bataljon od 800 vojnika pokazao loše na vježbi o osposobljavanju u skladu sa standardima NATO-a na poligonu Poček, prošle sedmice.

Katičeva je, kako navode mediji, u izvještaju Vladi ukazala da je razlog za debakl slovenačkih specijalaca bila loša obuka.

Slovenački mediji ranije su prenijeli da su predstavnici NATO-a, koji su ocjenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, prelaznu ocjenu dali samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 mjeseci u Sloveniji i inostranstvu.

Taj elitni bataljon, koji nije prošao test NATO-a, neće biti upućen u misije Alijanse u Libanu i na Kosovu i Metohiji kao što je bilo planirano, a odluka o tome kako će to nadoknaditi biće donesena poslije analize, rekli su iz slovenačke vojske za agenciju STA.