Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuski desničari

Nacionalni skup Marine Le Pen pridružuje se grupaciji ekstremnih desničara u EP

marine le pen
Foto: Screenshot/ YouTube

Patrioti će formirati novi blok u Evropskom parlamentu kao treća najveća grupacija u izazovu bloku desnog centra Evropske narodne stranke (EPP), koji podržava Ursulu von der Leyen za drugi mandat predsjednice Europske komisije.

Krajnje desničarski Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen pridružit će se rastućem novom savezu u Evropskom parlamentu koji predvodi mađarski premijer Viktor Orban, saopćio je u ponedjeljak portpadrol mađarske vlade.

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPO), Orbanov Fidesz i populistička češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babis udružili su snage u Evropskom parlamentu, navodeći kao razlog borbu protiv ilegalne imigracije, kao i prijenos više ovlasti iz Bruxellesa nazad na države članice kao ciljeve saveza.

Nova grupa predvođena Fideszom, nazvana Patrioti za Evropu, trebala bi objaviti službenu stranačku izjavu u Bruxellesu u poslijepodnevnim satima, a italijanska Liga također je objavila da će joj se pridružiti.

Treća najveća grupacija u EP

Patrioti će formirati novi blok u Evropskom parlamentu kao treća najveća grupacija u izazovu bloku desnog centra Evropske narodne stranke (EPP), koji podržava Ursulu von der Leyen za drugi mandat predsjednice Europske komisije.

Nije bilo komentara iz RN, koji je pretrpio udarac svojim ambicijama kada je u nedjelju završio na trećem mjestu na izborima za Francusku nacionalnu skupštinu.

-U međuvremenu, danas, nakon puno rada, velika grupa Patrioti rođena je skupa s Ligom u Bruxellesu, koja će biti odlučujuća u promjeni budućnosti ove Europe – napisao je čelnik Lige Matteo Salvini na društvenoj mreži X.

Liga procjenjuje da Patrioti sada imaju 80 članova, nadmašujući ECR koju predvodi talijanska premijerka Giorgia Meloni, i koja je saveznica Lige u unutrašnjoj politici.

Meloni je zadat udarac vlastitim naporima u savezu nakon što je španjolska krajnje desna stranka Vox prošle sedmice napustila njen blok.

Njemačka krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) neće se, međutim, pridružiti novom savezu Patriota.

Orbanova stranka nastoji osnažiti svoje prisutvo na evropskom nivou nakon što je mađarska opoziciona stranka Tisza saopćila da se prošlog mjeseca pridružila EPP, prenosi Reuters.