Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski obavještajci

Najbolje ruske jedinice plaćaju težak danak invazije, gube svoje najnaprednije tenkove

FSJMmYxakAAxeIb

Najmanje jedan T-90M, najnapredniji ruski tenk, uništen je u borbama, dodalo je ministarstvo. T-90M je predstavljen 2016. godine i uključuje poboljšani oklop, nadograđeni top i poboljšane satelitske navigacijske sisteme

Sukob u Ukrajini ostavlja velike posljedice na neke od najsposobnijih ruskih jedinica, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju.

Najmanje jedan T-90M, najnapredniji ruski tenk, uništen je u borbama, dodalo je ministarstvo. T-90M je predstavljen 2016. godine i uključuje poboljšani oklop, nadograđeni top i poboljšane satelitske navigacijske sisteme.

Približno 100 tenkova T-90M trenutno je u službi u najbolje opremljenim jedinicama Rusije, uključujući one koje se bore u Ukrajini, tvrde britanski obavještajci dodajući da poboljšani oklop sustava, dizajniran za suprotstavljanje protivtenkovskom oružju, ostaje ranjiv ako ga ne podržavaju drugi elementi snaga.

“Sukob u Ukrajini uzima težak danak nekim od najsposobnijih ruskih jedinica i na njihovim najnaprednijim sposobnostima. Rusiji će trebati dosta vremena i troškova da rekonstruira svoje oružane snage nakon ovog sukoba. Bit će posebno izazovno zamijeniti moderniziranu i naprednu opremu zbog sankcija koje ograničavaju pristup Rusiji ključnim mikroelektroničkim komponentama”, piše u izvještaju.