Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

očekuje se žestok odgovor

Najmanje 34 turska vojnika ubijena u zračnom napadu u Idlibu

1440x810_cmsv2_36f89aa5-94e5-5c53-bcf3-0bbdd5379e6b-4531384

Prvi podaci su govorili da je palo devet turskih šehida, ali je u narednim satima njihov broj porastao na 33

Najmanje 34 turska vojnika poginula su u zračnim napadima na sirijsku pokrajinu Idlib, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, u eskalaciji koja bi mogla izazvati oštar odgovor Ankare.

Prvi podaci su govorili da je palo devet turskih šehida, ali je u narednim satima njihov broj porastao na 33.

Guverner pokrajine Hatay koja graniči sa Sirijom za napade je optužio snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak navečer sazvao vanredno zasjedanje vijeća sigurnosti u Ankari na kojem su bili ministar obrane i šefovi tajnih službi.

Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu.

Turska je poslala hiljade vojnika u tu graničnu sirijsku pokrajinu i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofenzive predsjednika Asada.

Gotovo milion Sirijaca prebjegao je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata.

Prema opservatoriju, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u posljednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami.

Raniji pregovori Ankare i Moskve o smirivanju sukoba u Idlibu nisu polučili značajniji rezultat.

Stoltenberg pozvao na prekid napada u Idlibu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je osudio napade sirijskog režima i njegovog saveznika Rusije u Idlibu te pozvao na prekid napada.

Stoltenberg i turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu su u četvrtak navečer razgovarali telefonom, a glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu je na upit AA kazala da je Stoltenberg tokom razgovora osudio zračne napade sirijskog režima i njegovog saveznika Rusije u Idlibu.

Apelovao je na sirijski režim i Rusiju da poštuju međunarodno pravo te da pruže podršku mirovnim naporima koji se poduzimaju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda (UN).

Također je sve strane pozvao na uzdržanost.

“Sve strane trebaju doprinijeti smanjenju napetosti te spriječiti daljnje pogoršanje ove veoma opasne situacije i užasnih humanitarnih uvjeta u tom regionu”, kazao je Stoltenberg.