Globus

nakon napada u idlibu

Zaoštrava se situacija: Ruski brodovi krenuli ka sirijskoj obali, NATO održava vanrednu sjednicu

28/02/2020

Turska će ubuduće posmatrati sve elemente sirijskih državnih snaga kao neprijateljske mete, saopštio je portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Dželik.

Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama “kalibar” prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je Interfaks pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu.

Slanje brodova uslijedilo je u vrijeme kada rastu tenzije između Rusije, Turske i Sirije povodom sirijske provincije Idlib.

Turska će ubuduće posmatrati sve elemente sirijskih državnih snaga kao neprijateljske mete, saopštio je portparol turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Dželik.

On je dodao da politika Turske prema migracijama ostaje neizmijenjena, ali da Ankara više neće zadržavati priliv sirijskih izbjeglica u Evropu, prenio je TASS.

Turska vojska koja se juče našla pod vatrom sirijskih trupa bila je među militantima koji su napredovali, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

“Turska vojska koja je bila u borbenim formacijama terorističkih jedinica našla se pod vatrom sirijskih trupa nedaleko od nenaseljene zajednice Behun 27. februara”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su militanti iz grupe “Hajat tahrir el šam” pokušali da pokrenu veliku ofanzivu u Idlibu.

Situacija u Idlibu eskalirala je početkom februara, nakon što su vojske Rusije i Turske još jednom pokušale da uvedu prekid vatre, ali su teroristi pojačali napade.

NATO danas održava vanrednu sjednicu

Sjevernoatlantski savez (NATO) će na zahtjev Republike Turske danas održati vanredno zasjedanje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je saopćio da je na zahtjev Turske aktiviran član 4. Sjevernoatlantskog ugovora.

On je dalje saopćio da će stalni izaslanici u Sjevernoatlantskom vijeću danas na vanrednom zasjedanju razmatrati situaciju u Siriji.

Član 4. Sjevernoatlantskog ugovora daje mogućnost svakoj od članica NATO-a da zatraži konsultacije sa svim članicama u slučaju da smatra da je ugrožena njena teritorijalna cjelovitost, nezavisnost ili sigurnost.

Turska je i 2015. godine tražila aktivaciju tog člana Sjevernoatlantskog ugovora. NATO je tada preuzeo odgovornost da upozorava Tursku na prijetnje koje joj dolaze iz Sirije. Shodno tome predviđeno je da izviđački avioni AWACS-i patroliraju u regiji, da se poveća vojno prisustvo u Istočnom Mediteranu i ojačaju izviđačke, obavještajne i posmatračke aktivnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.