Globus

sukobi ne jenjavaju

Najmanje 67 mrtvih u Gazi: Ubijen komandant Hamasa, ne prestaju raketiranja Tel Aviva

13/05/2021

Jučer su izraelske snage ubile komandanta Hamasa i bombardirale nekoliko zgrada, uključujući nebodere i banku, za koju je Izrael rekao da je povezana s aktivnostima frakcije

Hamas je lansirao rakete na Tel Aviv i prema Jeruzalemu rano u četvrtak, a Izrael je obećao da će nastaviti gađati ovu frakciju u Gazi uprkos predviđanju američkog predsjednika Joea Bidena da bi njihov sukob mogao uskoro završiti.

Nije bilo neposredne vijesti o žrtvama paljbe koja je pokrenula sirene sve do sjevernog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, šaljući tisuće Izraelaca u skloništa.

Najmanje 67 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, rekli su izraelski zdravstveni dužnosnici.

Budući da svjetske sile zahtijevaju deeskalaciju sukoba koji počinje podsjećati na rat u Gazi od 2014. godine, Washington je planirao poslati izaslanika Hadyja Amra kako bi razgovarao s Izraelom i Palestincima.

Ubijen komandant Hamasa

Jučer su izraelske snage ubile komandanta Hamasa i bombardirale nekoliko zgrada, uključujući nebodere i banku, za koju je Izrael rekao da je povezana s aktivnostima frakcije.

Hamas je obznanio otpor, a vođa Ismail Haniyeh je rekao da je “konfrontacija s neprijateljem otvorena.”

Izrael je započeo ofenzivu nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jerusalemu tokom ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, koje je sada odgođeno, a koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih porodica iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju jevrejski doseljenici

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.