Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izgubljena dva života

Švicarski i američki planinari prve žrtve ovogodišnjeg uspona na Mount Everest

cd914a79e1ccbf427da0c1a84113e046

Nepal i Kina su prošle godine zabranile ekspedicije na planinu visoku 8.848 metara. Ove sezone Nepal je odobrio stranim planinarima da se penju, dok je Kina dozvolila samo grupi svojih državljana

Švicarski i američki planinari su prve žrtve ovogodišnjeg proljetnog uspona na Mount Everest, javili su oganizatori ekspedicije na najviši svjetski vrh, prenosi Anadolu Agency (AA).

Švicarski penjač Abdul Waraich (41) osvojio je vrh prije nego što su se javile poteškoće, rekao je Chang Dawa iz ekspedicije “Seven Summit Treks” u Nepalu.

“Abdul je uspješno došao do vrha, ali su se problemi javili pri silasku. Poslali smo još dvojicu pripadnika Šerpa s dodatnim kiseonikom i hranom ali, nažalost, nisu ga mogli spasiti”, rekao je Dawa.

Među prvim žrtvama je i američki državljanin Puwei Liu (55) koji je preminuo na najvišem kampu, na planini South Col. Došao je do posljednjeg dijela uspona, odnosno stijene Hillary Step, koja se nalazi između kampa i vrha Everesta, ali se morao vratiti zbog oslepljenja i iscrpljenosti.

Organizatori su saopštili da je uz pomoć svog tima i dodatnog kiseonika, Amerikanac vraćen u kamp, ali je preminuo u srijedu naveče.

Nepal i Kina su prošle godine zabranile ekspedicije na planinu visoku 8.848 metara. Ove sezone Nepal je odobrio stranim planinarima da se penju, dok je Kina dozvolila samo grupi svojih državljana.

U mjesecu maju su obično najbolji vremenski uslovi za osvajanje svjetskog vrha. Na desetine planinara se popelo na vrh Mount Everesta ove sedmice, a očekuje se da će još veliki broj njih to pokušati učiniti kasnije ovog mjeseca, kada se vrijeme popravi.