Globus

Nesigurnost

Najmanje četvero mrtvih u novoj pucnjavi, Amnesty izdao upozorenje za putovanje u SAD

08/08/2019

Napadač i sve žrtve su Latinoamerikanci

Četiri osobe su ubijene, a dvije ranjene, u napadu koji je u Santa Ani u Kaliforniji izveo muškarac, naoružan nožem i pištoljem, koji se potom predao policiji.

Osumnjičeni i sve žrtve su Latinoamerikanci, prenosi AP.

Policija je uhapsila 33-godišnjeg muškarca iz Garden Grove nakon što je ubio čuvara u jednoj prodavnici.

Šef lokalne policije na konferenciji za novinare rekao je da je ubica prije toga opljačkao stan i nekoliko poslovnih objekata, prenosi Tanjug.

“Naoružan nožem i pištoljem opljačkao je stan, pekaru, poslovnicu osiguranja, benzinsku stanicu, potom je provalio u prodavnicu gdje se i predao policiji. Nasilje je bilo nasumično, a jedini poznati motivi za sada su pljačka, mržnja i ubistvo”, rekli su predstavnici policije.

Oni su dodali da je dvoje povrijeđenih u stabilnom stanju.

AP navodi da je muškarac prve dvije osobe ubio u zgradi u kojoj je živio, a potom je opljačkao pekaru i obližnju kancelariju osiguranja.

Na benzinskoj stanici napao još jednog muškarca, a kada je stigla policija zatekli su napadača ispred obližnje prodavnice u kojoj je izbo čuvara i potom se predao.

Policija je naknadno otkrila da je napadač ubio i još jednu ženu.

Proteklog vikenda su u napadima u Daytonu i El Pasu u razmaku od 13 sati ubijene 31 osobe.

Amnesty International izdao upozorenje za putovanja u SAD

Amnesty International (AI) je zbog oružanih napada izdao upozorenje onima koji planiraju posjetiti Sjedinjene Američke Države.

Organizacija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, izdala je upozorenje putnicima, koji planiraju putovanje u SAD da budu “izuzetno oprezni” zbog oružanih napada, prenosi Anadolija.

Amnesty International poziva sve diljem svijeta na oprez, uz savjete o putovanju u Sjedinjene Države, te da naprave “planove za izvanredne situacije”.

Savjete za putovanja objavili su zbog sve češćih oružanih napada u SAD-u. U upozorenju je navedeno da oni koji posjećuju SAD trebaju uvijek biti na oprezu.

Iz Amnesty Internationala su podsjetili da se svugdje u zemlji može pronaći oružje.

Posjetiocima se savjetuje da se drže dalje od gužvi, posebno kulturnih događaja, mjesta za vjerske obrede, škola i tržnih centara.

Onima koji planiraju posjetiti SAD preporučuju da budu oprezni u lokalnim barovima, noćnim klubovima i kockarnicama.

Ovisno o njihovom spolu, rasi, zemlji porijekla, etničkoj pripadnosti i seksualnoj orijentaciji, posjetitelji mogu biti izloženi većem riziku da budu meta oružanog nasilja, kako se navodi.

AI: Ništa nije učinjeno za zaštitu posjetitelja
Naveli su i da je SAD dužan pružiti zaštitu posjetiteljima, dodajući da do sada nisu učinili ništa po tom pitanju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.