Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snažna oluja

Broje se mrtvi: Jako nevrijeme u Evropi, klizišta zatrpala ljude, stablo ubilo troje

Foto: Screenshot/X

U Švicarskoj je veliko nevrijeme u kantonu Ticino, na jugoistoku zemlje, odnijelo dva života u odronu zemljišta prouzrokovanog obilnim kišama, potvrdila je policija

U snažnom nevremenu, olujama i obilnim kišama koje su pogodile Švicarsku, Francusku, Njemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, govore prvi podaci koje su u nedjelju objavile lokalnih vlasti.

Tri osobe su izgubile život kad se na njihov automobil u departmanu Aub, na sjeveroistoku Francuske, u subotu navečer srušilo stablo.

Tri poginule osobe su stare između 70 i 80 godina, a četvrta starija osoba u automobilu je u kritičnom stanju, objavila je policija.

Klizište odnijelo dva života

U Švicarskoj je veliko nevrijeme u kantonu Ticino, na jugoistoku zemlje, odnijelo dva života u odronu zemljišta prouzrokovanog obilnim kišama, potvrdila je policija.

Identifikacija tijela je u toku, a lokalni dnevni list La Regione piše da se radi o turistima iz njemačkog govornog dijela Švicarske. Tijela poginulih su pronašli spasioci.

Iz kampa u mjestu Mogno, poznatom po ultramodernoj crkvi švicaraskog arhitekta Maria Botte, evakuirano je oko 70 ljudi. Mogno se također nalazi u kantonu Ticino.

Dolina Maggia, poznata po svojim ljepotama, odsječena je i njoj nije moguće pristupiti, a stanovnici su ostali bez struje.

Veći dio Švicarske je od subote popodne zahvaćen silovitim olujama i padacinama.

Iz doline Aosta, na sjeveru Italije, stižu dramatične slike izlivenih rijeka i pritoka.

Izlile se rijeke

Na zapadu Švicarske, uslijed obilnih kiša i topljenja snijega izlila se Rhona i njezini pritoci. Brojne ceste su zatvorene, više stotina ljudi je evakuirano, objavile su vlasti u Valaisu.

Pitoreskni grad Visp, nedaleko od Zermatta, teško je pogođen olujom i kišama. Ulice tog grada, podno slavnog planinskog vrha Matterhorna, poplavljene su i blatnjave po drugi put, nakon poplave 21. juna.

Vlasti su otkazale sve manifestacije na otvorenom te hiljade navijača nije sinoć moglo proslaviti pobjedu švicarske nogometne vrste protiv Italije na Evropskom prvenstvu.

U Njemačkoj je utakmica između Njemačke i Danske morala biti prekinuta zbog jake oluje, obilne kiše i tuče.

Prošli vikend je u olujama u Švicarskoj poginulo četvero ljudi.