Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koronavirus

Najsmrtonosniji dan u Španiji, iz Njemačke upozoravaju: Ne nadajte se da će brzo završiti

17-mar-europelockdown

Španija je danas upisala 11.178 osoba zaraženih koronavirusom, što je gotovo 2.000 više nego dan ranije

Najmanje su 7.063 osobe umrle u svijetu od pojave koronavirusa u decembru, prema novim podacima danas do 10 sati, a više od 180.090 zaraženih je u 145 zemalja i teritorija, piše agencija AFP na temelju podataka nacionalnih kriznih štabova i WHO-a.

Španija je danas upisala 11.178 osoba zaraženih koronavirusom, što je gotovo 2.000 više nego dan ranije, izvijestila je španska vlada, dok je istovremeno broj umrlih na dnevnoj razini porastao za 182 osobe te je ukupno registrirano 491 umrli.

Upozorenje iz Njemačke

Njemački institut Robert Koch, zadužen za kontrolu i prevenciju bolesti, povisio je rizik koronavirusa za javno zdravlje na “visoki”. Direktor instituta Lothar Wieler kazao je da i etablirane klinike imaju problema te da je pretpostavljeni broj slučajeva zaraze “značajno viši” od broja prijavljenog institutu.

“Još uvijek ne znamo kakva će biti stopa smrtnosti”, dodao je Wieler i kazao da je posebno pogođeno zarazom područje Heinsberga u saveznoj državi North Rhine-Westphaliji.

Njemački ministar privrede Peter Altmaier rekao je za mrežu RTL kako bi kriza koronavirusa mogla potrajati do kraja maja.

“Očekuje se da ćemo se s posljedicama morati boriti cijeli april i cijeli maj”, rekao je. U to vrijeme bit će “velik broj novih zaraza” i zato Altmeier savjetuje svima “neka se ne nadaju da će ovo završiti za osam dana”

Broj zaraženih koronavirusom u Albaniji porastao je danas na 55, od koji su osmero medicinsko osoblje, objavio je Institut za javno zdravlje u Tirani.

Troje o ukupnog broja zaraženih je na reanimaciji, a ubrzo nakon pojave koronavirusa u Albaniji je jedna starija osoba umrla, prenose albanski mediji.

Sve više mrtvih i u Iranu

Broj preminulih od virusa korona u Iranu povećan je na 988, pošto je 135 smrtnih slučajeva prijavljeno u proteklih 24 časa, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva zdravlja Kjanuš Džahanpur.

“Broj preminulih povećan je na 988. U protekla 24 sata zaraženo je još 1.178 osoba. Broj zaraženih širom Irana sada je 16.169”, naglasio je Džahanpur.

Prema njegovim riječima, 5.389 osoba se oporavilo od virusa korona.

Iran je danas na privremenu slobodu pustio oko 85.000 zatvorenika, uključujući političke zatvorenike, u sklopu napora za sprečavanje širenja virusa korona.

Nije saopšteno kada će oslobođeni oslobođeni morati da se vrate u zatvor.