Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bolnica čeka na novo osoblje

Najveće žarište se ne smiruje: Koronavirus nemilosrdan u Novom Pazaru

koronavirus np

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom boravila je jučer u Novom Pazaru kako bi se i lično uvjerila kakva je situacija u tom gradu.

Novi Pazar “lomi” drugi pik prvog talasa epidemije koronavirusa. U ovom gradu je zbog naglog skoka oboljelih od COVID-19 uvedena vanredna situacija, piše Blic.

Koliko je stanje u ovom gradu teško prošle sedmice govorio je i direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović.

“Mi smo iz prvog odmah ušli u drugi talas. Naš virus je mutirao i mnogo je ozbiljniji nego što je bio. Naši kapaciteti su gotovo popunjeni, a danas smo transportovali 12 pacijenata u Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa kako bismo oslobodili mjesta za nove”, rekao je tada Mahmutović.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom boravila je jučer u Novom Pazaru kako bi se i lično uvjerila kakva je situacija u tom gradu.

U Novi Pazar dopremljen je i kamion medicinske opreme – od defibrilatora, ultrazvuka, EKG aparata, video laringoskopa, video bronhoskopa, do koncentratora kiseonika, sredstava za dezinfekciju, skafandera i vizira.

Premijerki Brnabić i ministru Lončaru pridružio se i ministar Rasim Ljajić. Njih troje su morali da se suoče sa brojnim pitanjima o udaru korone na Pazar i Tutin, apokaliptičnim vijestima o velikom broju oboljelih i mrtvih u ovom dijelu Srbije, činom okretanja leđa od strane desetak lokalnih ljekara i medicinskih sestara, uplakanom djevojkom koja je upala u bolnicu i suočila se sa delegacijom, psovkama, dobacivanjima i zvižducima ispred bolnice…

Ministar zdravlja pozvao je nezaposlene ljekare i medicinske sestre da dođu i da se prijave, bez obzira na specijalnost, kako bi počeli da rade u Opštoj bolnici Novi Pazar i pomogli kolegama i pacijentima.

“Tako će svi dobiti posao koji ispunjavaju uslove, na određeno i na neodeđeno vrijeme”, rekao je ministar tokom posjete Novom Pazaru.

On je, također, na pitanje povodom osporavanja zvaničnih podataka o broju preminulih od korone, odgovorio da je u Novom Pazaru bilo samo osam ili devet osoba za koje postoji velika vjerovatnoća su umrli od koronavirusa.