Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

indija

“Najveći karantin na svijetu”: Produžena blokada za 1,3 milijarde ljudi

delhi

Prema Vladinim podacima, broj zaraženih virusom korona dostigao je 10.363, a umrle su 393 osobe

Indija je produžila danas do 3. maja blokadu na nacionalnom nivou za 1,3 milijarde ljudi, dok je broj zaraženih od virusa korona premašio 10.000 uprkos ovoj mjeri tokom prethodne tri sedmice.

Premijer Narendra Modi rekao je u televizijskom obraćanju naciji da je izazov u tome da se spriječi širenje virusa u nove dijelove zemlje, ali da se nada da bi neke restrikcije mogle biti ublažene sljedeće sedmice u najslabije pogođenim oblastima, kako bi se omogućile esencijalne aktivnosti.

“Do 3. maja, svaki Indijac moraće da ostane kod kuće. Zahtijevam od svih Indijaca da prekinu širenje virusa u druge oblasti”, rekao je Modi.

Prema Vladinim podacima, broj zaraženih virusom korona dostigao je 10.363, a umrle su 393 osobe.

Stručnjaci upozoravaju da su ovi relativno mali brojevi posljedica niskog nivoa testiranja i da bi prave razmjere zaraze mogle da budu mnogo veće.

Modi nije objavio mjere koje bi pomogle milionima ljudi koji su ostali bez posla zbog blokade, ali je rekao da osjeća njihovu bol, dok siromašne porodice teško nabavljaju hranu, a radnici migranti ne mogu da se vrate u svoja sela.

Svjetska banka je saopštila da će ekonomije Indije i ostalih zemalja južne Azije ove godine doživjeti najveći pad u prethodne četiri decenije zbog pandemije.