Globus

beograd

Najveći problem protesta u Srbiji zove se Boško Obradović, evo ko je on

17/03/2019

Kao političara ga je 2017. godine u regiji "proslavio" govor protiv gej osoba koji je održao u srpskom parlamentu

Gnjevna masa jučer je u Beogradu upala u prostorije javne televizije RTS predvođena Boškom Obradovićem, srpskim zastupnikom klerikalno konzervativne stranke Dveri. Prilikom zauzimanja zgrade Obradović se nije libio ni fizičkog okršaja sa zaposlenicima, i to sve kako bi se u programu javnog servisa mogao obratiti građanima, piše index.hr.

No ko je ustvari ovaj srpski političar koji predvodi konzervativce u Srbiji?

Kao političara ga je 2017. godine u regiji “proslavio” govor protiv gej osoba koji je održao u srpskom parlamentu.

Naime, Obradović je prije dvije godine postao instant zvijezda čiji se spomenuti govor masovno dijelio društvenim mrežama. Klasičnim narativom o tome kako od prava LGBT osoba postoje važnija pitanja poput obespravljenih radnika za koje država ne brine te gej lobijima koji preuzimaju inače tradicionalno i vjerski orijentirano društvo Obradović je oduševio nacionaliste u regiji.

Porijeklom iz Vranića, sela pokraj Čačka, školovao se u Beogradu gdje je na Filozofskom fakultetu studirao srbistiku. Tokom studija 1999. godine s dvoje kolega pokrenuo je časopis Dveri srpske koji će s vremenom postati jedan od vodećih časopisa za nacionalnu kulturu.

Iz tog kruga 2003. godine osnovana je i udruga Srpski sabor dveri, jednu od najaktivnijih i najglasnijih organizacija u Srbiji čije su glavne odrednice nacionalizam, euroskepticizam i antiglobalizam.

Godinu prije Obradović je diplomirao na temi “Miloš Crnjanski i novi nacionalizam“, da bi potom radio u izdavaštvu, objavio nekoliko knjiga i stotine tekstova na temu srpskog nacionalizma te predvodio organizaciju Dveri. Dveri su se protivile nezavisnosti Kosova, negirale genocid u Srebrenici, a posebno su se isticale svojim aktivnostima protiv povorki ponosa koje su se tih godina održavale u Beogradu pod gotovo opsadnim stanjem.

Osam godina kasnije, 2011. godine, Srpski sabor Dveri objavio je ulazak u politiku te su sljedeće godine izašli na parlamentarne izbore s listom pod nazivom “Dveri za život Srbije“. Osvojili su 4,34 posto glasova i nisu ušli u tamošnji parlament. Četiri godine kasnije također nisu prošli prag. No na vanrednim izborima u maju 2016. godine Dveri, sad već politička stranka, osvojili su sedam mandata te je Obradović postao skupštinski zastupnik.

U parlamentu Srbije, baš kao i njegov svojevrsni pandan u Hrvatskoj, Ivan Pernar, Obradović pažnju privlači nekonvencionalnim ponašanjem. Tokom oktobra 2017. godine kad je objašnjavao prijedlog Dveri da se na dnevni red uvrsti rezolucija o Kosovu u rukama je držao poveći kamen za koji je rekao da je s Kosova i recitirao stihove pjesme Otadžbina Đure Jakšića “i ovaj kamen zemlje Srbije”.

Isti mjesec je u skupštini Srbije “povukao” za kravatu zastupnika Srpske napredne stranke Marka Atlagića zbog čega je i dobio opomenu, a kasnije je tvrdio da je riječ o međusobnoj šali. Sa spomenutim Pernarom Obradović gaji dobre odnose pa ga je tako 2016. ugostio u srpskom parlamentu. Obradović je tom prilikom rekao da sa Živim zidom dijeli isti stav kad je riječ o kritici EU-a, NATO-a te odnosa prema bankama, ali i porodične vrijednosti.

Prošle godine njegova stranka Dveri oštro se protivila uvođenju Zakona o ravnopravnosti rodova.

“U Srbiji ne žive nikakvi ‘rodovi’ niti ‘rodni identiteti’, već žene i muškarci, djevojčice i dječaci, sinovi i kćerke, očevi i majke, sestre, braća, tetke”, objašnjavali su u stranci Dveri.

No, privatno, premda snažno zagovara porodicu, tradicionalne vrijednosti i brak kao svetinju, Obradović, otac troje djece, razveo se te potom ponovo oženio.

Od aktivističkog marginalca do skupštinskog zastupnika, Obradović se danas pretvorio u svojevrsno prvo lice protesta koji su započeli zbog fizičkog napada na Borka Stefanovića, predsjednika male socijaldemokratske stranke Levice Srbije.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.