Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon 17 sati dijaloga, Beograd i Priština nisu dogovorili ništa

pregovori brisel

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je, poslije 17 sati razgovora, bez dogovora, javlja Tanjug.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da dva izaslanstva nisu postigla dogovor ni o jednom pitanju.

“Nažalost nismo postigli dogovor ni po jednoj točki”, rekao je Vučić novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za vanjske poslove.

[pull_quote_right]Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji, uz posredovanje EU, predvode premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, počeo je u ponedeljak ujutro oko 9,00 sati[/pull_quote_right]

Vučić je rekao da su dva izaslanstva bila vrlo blizu postizanju dogovora o Zajednici srpskih općina (ZSO), koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethodni dan razgovaralo.

“Prištinsko izaslanstvo nije želilo prihvatiti čak ni ona ovlašćenja za ZSO koje imaju općine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja”, precizirao je premijer Srbije.

On je dodao da je napredak postignut u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finalizovan.

“Uspeli smo da sačuvamo imovinu Telekoma i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni”, rekao je Vučić.

O preostale dvije točke dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak, ukazao je premijer.

“Strahujem da je prištinska strana došla ovde da ne potpiše sporazum”,rekao je Vučić i dodao da je beogradsko izaslanstvo pregovaralo u dobroj veri i bilo spremno da se dogovori.

Vučić je kazao da ne zna kada će biti sledeća runda briselskog dijaloga.

Kosovski premijer Isa Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegovo izaslanstvo nije moglo da prihvati zahtjeve beogradske strane.

“Oni su tražili izvršna ovlaštenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava”, objasnio je Mustafa.

Rekao je da datum održavanja sljedeće runde dijaloga zavisi od visoke predstvanice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji, uz posredovanje EU, predvode premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, počeo je u ponedeljak ujutro oko 9,00 sati, a nastavljen je nešto poslije 20.30 časova, da bi se završio nešto u utorak poslije 01,30 sati.

Pauza je data zbog popodnevnih obveza visoke predstavnice Federike Mogerini.

Na dnevnom redu su četiri krupna pitanja – ZSO, telekomunikacije, energetika i “Park mira” u Mitrovici.