Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podijeljeni u tri kategorije

Nakon 50 dana karantina i 25.000 umrlih Španci izašli na ulice

SPAIN PANDEMIC CORONAVIRUS COVID19

Istovremeno ljekari i medicinske sestre nastavljaju svakodnevnu borbu u bolnicama spašavajući živote. Izliječili su 117.250 pacijenata od 216.582 oboljelih

Nakon 50 dana karantina život se vratio na ulice Španije jer je vlada dopustila stanovnicima izlazak iz stanova na sat vremena kako bi se individualno bavili sportom ili šetali. Hiljade ljudi željnih svježeg zraka izašle su s maskama na licima ne zaboravljajući da koronavirus i dalje prijeti.

Vlada je podijelila 47 miliona stanovnika u tri generacije pa im tako odredila raspored kada smiju izlaziti.

U 10 sati su se mlađi morali vratiti kući, a na ulice su izašle osobe starije od 70 godina. Deseci starijih parova šetali su na sunčanom danu sve do podneva, kada su se morali vratiti. Tada je došao redu na djecu do 14 godina, koja smiju biti sat vremena u pratnji roditelja do 19 sati.

Vlada Španije, koja je stanovnike držala zatvorenima od 14. marta, odlučila se na ovaj korak nakon što je usporila epidemiju. Posljednjih sedam dana je dnevno obolijevalo oko 1 posto stanovnika, a prošle sedmice je stopa dostigla i svoj najniži nivo od 0,24 posto. Španija je, međutim, i dalje zemlja s najviše oboljelih u Evropi. Inficirano je čak 216.582 osobe.

U subotu je umrlo 276 osoba pa je ukupni broj žrtava dosegao 25.100. Više umrlih imaju samo SAD, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Istovremeno ljekari i medicinske sestre nastavljaju svakodnevnu borbu u bolnicama spašavajući živote. Izliječili su 117.250 pacijenata od 216.582 oboljelih.

“Vidjet ćemo što će se događati sljedećih dana”, kaže 33-godišnja Andrea, stanovnica Madrida. Ona će, kaže, izaći u 20 sati kako bi sat vremena prošetala. Tada će opet biti dopušten izlazak osobama od 14 do 70 godina sve do 23 sata. U 23 sata nastupa policijski sat.