Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Nakon državnog udara u Turskoj, 43 novinara u zatvoru

24/10/2016

Predstavnici medija iz zemalja Balkana imali su danas priliku u Ankari čuti detalje i historijske činjenice o demokratizaciji Republike Turske, ali i o državnom udaru koji se u ovoj zemlji dogodio 15. jula.

O tome su razgovarali s direktorom Generalnog sekretarijata za medije i informiranje Mehmetom Akarcaom koji je ocijenio da Turska ima možda najjače veze sa zemljama Balkana te je naglasio da je 15. jula Turska mogla doživjeti veliku katastrofu koju je spriječio narod Turske, izvještava novinar Fene.

Tvrdeći da su državno-vojni udar počinili članovi FTO-a, terorističke organizacije kako ju je nazvao, kazao je da je do sada uhapšena tek trećina pripadnika te organizacije, a radi se o skupini koja koristi šifrirane poruke kako bi djelovala.

Istaknuo je da FTO postoji posljednjih 40 godina i ima za cilj da spriječi daljnji demokratski razvoj Turske, ali na pitanje kako vlada nije znala za postajanje te organizacije, Akarca je naglasio da niko nije bio svjestan opasnosti FTO-a.

– Nekada ne znate odakle opasnost dolazi – kazao je, dodajući da su sve zemlje upozorene na opasnost ove organizacije, ali i da je zatražena pomoć u borbi protiv FTO-a jer oni djeluju kroz obrazovni sistem u zemljama svijeta.

Potvrdio je da su svi oni koji su uhapšeni tokom državnog udara, a za koje je utvrđeno da su bili nevini, pušteni iz zatvora iako će biti pozvani na svjedočenja.

Iznio je i podatak da u Turskoj izlazi 2.731 novina, 471 magazin, 731 TV stanica, više od 1.000 radio stanica, 15.000 novinara imaju novinarske akreditacije, a 43 novinara trenutno su u zatvoru.

Podsjećajući da je Turska zemlja koja je zbrinula najveći broj izbjeglica tokom izbjegličke krize, te izdvojila značajnu sumu novca za njihovo zbrinjavanje, upitao je da li bi zemlja s takvim uvjerenjima da treba pomoći izbjeglicama dozvolila da u zatvorima budu nevini ljudi.

Govoreći o reakcijama zemalja Evropske unije na državni udar, Akarca je ocijenio da postupaju drugačije prema različitim zemljama kada je u pitanju odnos prema demokratizaciji, ali to za njega nije razočaravajuće.

Osvrnuo se i na izručenje Fethullaha Gülena Turskoj, koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, kazavši da bi izručenja Gülena i njegovo priznanje u Turskoj bio problem određenim zemljama.

Zabrinjavajućim je nazvao činjenicu da on još nije ni ispitan u SAD niti je priveden na sud iako je Turska poslala 18 kutija različitih dokaza koji govore o potrebi izručenja Turskoj te procesuiranju za djela koja je počinio.

Turska Gülena smatra direktno odgovornim za vojni udar počinjen 15. jula kada je on želio preuzeti vlast u toj zemlji.

Komentari