kina

Nakon dvije sedmice iz rudnika spašeno sedam od 22 zarobljena rudara (VIDEO)

kina

Prvi spašeni rudar otkriven je u odvojenom dijelu rudnika, a ranije je s 11 radnika uspostavljen kontakt sa spasiocim

Spasilačke ekipe u nedjelju su izvukle sedam od 22 rudara zarobljenih dvije sedmice stotinama metara pod zemljom u rudniku na istoku Kine, izvijestila je državna televizija CCTV.

Prvi spašeni rudar otkriven je u odvojenom dijelu rudnika, a ranije je s 11 radnika uspostavljen kontakt sa spasiocima. Prvi muškarac koji je izvučen u “iznimno je slabom tjelesnom stanju”, prenosi CCTV. Kamere su prikazale čovjeka koji nije mogao stajati na nogama i s crnim povezom na očima.

Spasioci se bore s teškim uvjetima kako bi pomogli radnicima nakon podzemne eksplozije u rudniku Hushan u pokrajini Shandong, zarobljene pod zemljom uslijed porasta vode od 10. januara.

Snimke državne radiotelevizije pokazale su malu kabinu dizala podignutu ogromnim strojem na površinu u pratnji spasilaca.

Prvi kontakt uspostavljen je prije tjedan dana sa skupinom od 11 rudara zarobljenih u dijelu rudnika oko 580 metara ispod površine.

Jedan od njih teško je ozlijeđen u početnoj eksploziji, a potvrđeno je da je mrtav nakon što je zadobio ozljede glave i pao u komu.

Spasilački timovi spuštali su hranu, lijekove i ostale zalihe kroz nekoliko okna izbušenih u stijeni. Detektori života i hranjive otopine spuštaju se u druge dijelove rudnika dok se traga za drugim nestalim rudarima.

Prvi spašeni rudar pronađen je u dijelu bližem površini od dijela u kojem se nalazi prva skupina, izvijestio je CCTV.

Vjeruje se da je dvanaesti rudar zarobljen poraslom vodom 100 metara niže. Za ostalih devet rudara nada se smanjuje jer se za njih nije čulo od eksplozije.

Spasioci su u petak rekli da je potrebno najmanje dvije secmie da se rudari oslobode, navodeći da granitne stijene otežavaju bušenje, prenose državni mediji.

Spasioci su proširivali jedno okno kako bi na kraju uspjeli izvući radnike na površinu.

Rudarske nesreće česte su u Kini, gdje industrija ima loše sigurnosne mjere a propisi se često slabo provode. U decembru su 23 radnika umrla nakon što su ostali zarobljeni pod zemljom u jugozapadnom gradu Chongqingu.