Tse Chi Lop

Uhapšen azijski narkobos, u jednoj noći znao prokockati 66 miliona dolara (FOTO)

Eses9kmW4AAy41P

Chi Lopa je policija zadržala u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol, a Australija će vjerovatno uskoro zatražiti njegovo izručenje

Nizozemska policija uhapsila je navodnog šefa jedne od najvećih svjetskih narko-bandi.

Smatra se da je Tse Chi Lop, kanadski državljanin rođen u Kini, čelnik organizacije koja dominira na ilegalnom tržištu droga u Aziji vrijednom 70 milijardi dolara.

Za njim je izdana potjernica u Australiji, u kojoj stoji da je on jedan od najtraženijih bjegunaca na svijetu. Chi Lopa je policija zadržala u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol, a Australija će vjerovatno uskoro zatražiti njegovo izručenje, piše BBC.

Australijska savezna policija (AFP) vjeruje da je “Firma”, poznata i kao Sin Gor, odgovorna za do 70% svih ilegalnih droga koje pristižu u zemlju. 56-godišnjaka zbog toga uspoređuje s meksičkim narkobosom Joaquinom “El Chapom” Guzmanom.

Policija ga pratila 10 godina

AFP je navodno pratio Chi Lopea više od deset godina prije nego što je uhićen u petak dok se spremao ukrcati na let za Kanadu. U policijskom priopćenju se navodi da je tjeralica izdana 2019. godine, a policija u Nizozemskoj postupila je po obavijesti Interpola.

Reuters je 2019. objavio posebnu reportažu o Chi Lopeu, opisujući ga kao “najtraženijeg čovjeka u Aziji”. Citirao je procjene UN-a prema kojima su prihodi “Firme” u 2018. godini samo od prodaje metamfetamina iznosili oko 17 milijardi dolara.

U jednoj večeri potrošio 66 miliona dolara

Policija smatra da se Tse Chi Lop posljednjih godina selio između Makaa, Hong Konga i Tajvana. Prije toga je proveo devet godina u zatvoru nakon što je uhićen zbog trgovine drogom u SAD-u 1990-ih.

Često su ga štitili tajlandski kickboxeri, a navodno je u jednoj noći u kasinu u Makau jednom prilikom izgubio 66 miliona dolara, navodi DW.

Australijski mediji opisali su njegovo hapšenje kao “najvažnije” uhićenje savezne policije u posljednjih dvadeset godina.