Globus

uzbekistan

Nakon nemira predsjednik uveo vanredno stanje u državi, trajat će mjesec dana

03/07/2022
Foto: Twitter

U novoj verziji ustava, o kojoj Uzbekistan planira održati referendum u narednim mjesecima, više se ne bi pominjali suverenitet Karakalpakstana ili njegovo pravo na secesiju

Predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev uveo je vanredno stanje u trajanju od 3. jula do 2. augusta u regiji Karakalpakstana, u kojem je došlo do nemira, izjavio je glasnogovornik predsjednika Sherzod Asadov, prenosi Aljazeera Balkans.

– Ukazom predsjednika, u Republici Karakalpakstan uvedeno je vanredno stanje u trajanju od 00:01 sati 3. jula do 00:00 sati 2. augusta 2022. godine, a radi sigurnonosti građana, zaštite njihovih prava i sloboda i uspostavljanja reda i mira – napisao je on na svom Telegram kanalu.

U Autonomnoj republici Karakalpakstan održan je javni protest zbog planirane ustavne reforme koja bi promijenila njen status, saopćile su vlasti Uzbekistana, prenosi Tanjug.

Karakalpakstan, koji se nalazi u sjeverozapadnom Uzbekistanu, dom je Karakalpaka, posebne etničke manjinske grupe s vlastitim jezikom.

Sadašnji uzbekistanski Ustav opisuje ga kao suverenu republiku, koja se ima pravo otcijepiti održavanjem referenduma, navodi Reuters.

U novoj verziji ustava, o kojoj Uzbekistan planira održati referendum u narednim mjesecima, više se ne bi pominjali suverenitet Karakalpakstana ili njegovo pravo na secesiju.

Prema saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Uzbekistana, grupa stanovnika Karakalpakstana “koja ne razumije ustavne reforme” prošetala je glavnim gradom Nukusom i održala miting na centralnoj gradskoj pijaci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.