Hong Kong

Nakon “noći ekstremnog nasilja” zatvoreni trgovački centri i metro

Hong_Kong_devastacija_protesti_Xinhua

Prema podacima policije, demonstranti su tokom noći oštetili puteve, stanice metroa i prodavnice, što je za posljedicu imalo zatvaranje cijele željezničke mreže u gradu

U Hong Kongu je obustavljen javni prevoz zbog eskalacije nasilja nakon što je u petak uvedena zabrana nošenja maski, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima policije, demonstranti su tokom noći oštetili puteve, stanice metroa i prodavnice, što je za posljedicu imalo zatvaranje cijele željezničke mreže u gradu. Kasnije tokom noći policija je koristeći suzavac uspjela rastjerati demonstrante.

Carrie Lam, liderka Hong Konga, objavila je u subotu popodne video poruku u kojoj je proteste nazvala “ekstremnim postupcima buntovnika”, zbog kojih je grad doživio “izuzetno mračnu noć“.

Zabrana upotrebe maski za lice uslijedila je nakon što vlasti nisu uspjele identifikovati i ući u trag povrijeđenom demonstrantu, koji je nosio masku tokom protesta 1. oktobra.

Demonstranti u Hong Kongu nose hirurške maske ili marame kako ih policija ne bi prepoznala. U Hong Kongu od juna traju protesti, koji su počeli zbog kontroverznog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje kineskim vlastima.