Globus

zločini nad palestincima

Nakon odlaska Trumpa, Izrael strahuje od istrage Međunarodnog kaznenog suda

26/01/2021

Kanal Kan je naveo da se odluka o otvaranju istrage nalazi na stolu ICC-a još od decembra 2019. godine, te da se politički izvori u Izraelu boje donošenja nove odluke u vezi s tim pitanjem, pogotovo što to možda neće dovesti do sukoba između suda i Washingtona

U Izraelu raste zabrinutost da će odlazak administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa dovesti do ponovnog otvaranja istrage Međunarodnog kaznenog suda u Hagu (ICC) protiv Tel Aviva zbog sumnji da je počinio zločine nad Palestincima, prenose izraelski mediji.

Državni izraelski televizijski kanal Kan izvijestio je u nedjelju da sada iščezavaju strahovi ICC-a od sankcija koje mu je izrekla Trumpova administracija, a to bi moglo potaknuti suce ovog suda da pokrenu istragu protiv Izraela u vezi s ratom koji je pokrenuo u Gazi 2014. i doseljeničkim naseljima na Zapadnoj obali, navodi isti izvor.

Kanal Kan je naveo da se odluka o otvaranju istrage nalazi na stolu ICC-a još od decembra 2019. godine, te da se politički izvori u Izraelu boje donošenja nove odluke u vezi s tim pitanjem, pogotovo što to možda neće dovesti do sukoba između suda i Washingtona.

Takva istraga bi imala široke implikacije za mnoge izraelske političke i vojne zvaničnike na visokom nivou u prošlosti i sadašnjosti, a protiv nekih od njih bi mogle biti izdate i međunarodne potjernice, navodi izraelski tv kanal, prenosi AL Jazeera.

Trump je u junu prošle godine izrekao sankcije službenicima ICC-a zbog pokušaja da provedu istragu o mogućim američkim ratnim zločinima u Afganistanu, kao i istrage protiv saveznika Washingtona, među kojima i Izrael.
U decembru 2019. godine glavna tužiteljica ICC-a Fatoua Bensouda objavila je kako je sud pronašao dovoljno dokaza za otvaranje istrage o mogućim “ratnim zločinima” koje je Izrael počinio protiv Palestinaca na okupiranim palestinskim teritorijima.

U saopćenju objavljenom na web stranici ICC-a, Bensouda je navela da su dostupni svi pravni standardi propisani Rimskim statutom (međunarodni ugovor kojim je uspostavljen Međunarodni kazneni sud), što dozvoljava otvaranje istrage u vezi sa navodima o ratnim zločinima počinjenim na palestinskim teritorijima.

“Uvjerena sam da su ratni zločini uistinu počinjeni ili se još uvijek čine na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalem i Pojas Gaze”, dodala je Bensouda.

Od tada na sudu traju procedure za određivanje opsega njegove nadležnosti u Istočnom Jerusalemu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.