Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon osam dana borbi iračke snage probile linije ISIS-a i ušle u Faludžu

falujja

Osmi dan akcije za oslobađanje Faludže iračke snage su sa tri strane uspjele probiti linije terorista ISIS-a i uči u grad u kojem se trenutno vode žestoke borbe.

Iračke snage sastavljene od vojske, policije, šiitskih milicja i sunitskih plemenskih snaga su 23. maja započele operaciju oslobađanja Faludže koju od ljeta 2014. godine kontroliraju teroristi ISIS-a.

“Rano jutros združene iračke snage su uspjele uči u Faludžu i to sa tri strane. Trenutno nastavljaju prodore ka centru grada sa juga, istoka i sjevera“, izjavio je za AA Raci Barakat, član Komisije za sigurnost u regionalnom parlamentu Enbara.

Ističući kako su teroristi zbog gubitna tri “bedema“ na ulazima u grad pokrenuli napade automobilima napunjenim eksplozivima, Barakat je kazao kako teroristi trenutno artiljerijskom pokušavaju spriječiti prodor iračkih snaga kojima veliku opasnost predstavljaju i minska polja koja su teroristi ranije postavili.

Operaciju iračkih snaga zračnim napadima na uporišta ISIS-a podržavaju i snage koalicije koju predvodi SAD, a više stotina faludžanskih porodica je proteklih dana izbjeglo iz grada i zbrinuto u kampove koje kontroliraju iračke snage na sjeveru Enbara.